Annaem Creative Commons License 2024.05.10 0 0 20339

Két év alatt nem lett több eszem: nem kell kerék és írás egy civilizációhoz, és nemcsak a rejtélyesben. Azóta annyi kiderült, hogy méhecske nélkül viszont lehetetlen. Óvatos kompromisszum: civilizációja válogatja.

 

"Maguk az inkák tagadták a Tiahuanacan komplexum építését. Ma már tudjuk, hogy a Tiwanaku kultúra az inkáktól függetlenül, és valamivel korábban is létezett. Egy tény, amelyet hagyományaikban és mítoszaikban tárolnak. Az inka eredetű mítosz a Titicaca-tó közelében tartja nyilván az emberiség eredetét. Feljegyzik, hogy Viracocha innen indult útjára, mígnem hosszas vándorlás után Cuzcót választották az inka nemzet szülőhelyéül.
A helyi aymara indiánok elmeséltek egy történetet egy spanyol utazónak, aki röviddel a hódítás után ellátogatott Tiahuanacóba, és arról beszélt, hogy a város eredeti alapítása a Chamac Pacha, vagyis az első teremtés korában volt, jóval az inkák eljövetele előtt. Elmondásuk szerint legkorábbi lakói természetfeletti erőkkel rendelkeztek, amiért csodával határos módon köveket tudtak felemelni a földről, amelyeket „...a levegőben hordtak [a hegyi kőbányákból] trombitaszóra”.

 

Arról is volt akkor szó, hogy amennyiben megegyeznek az ötvözőanyagok arányai, a tudatosság (számok!) kizárja a véletlent, ami azt jelenti, hogy sokkal fejlettebbek voltak, mint azt elképzeljük. A pásztorokat nem zavarták az épített falak, a lámák közül pedig csak a fiúk használhatók teherhordásra, de nem szeretik. A lámák hamar tanulnak, és olyan elszántak és barátságosak tudnak lenni mint a kutyák, kötődnek az emberhez. Szolmizhálhatóak, de nem szeretik.