Ye Wenji Creative Commons License 2024.05.09 -7 3 338572

                     Hegyi Letícia 7 órája Az orosz hírszerzésnek dolgozott az egyik védelmi attasé Londonban

Kiutasította szerdán Oroszország londoni nagykövetségének védelmi attaséját a brit kormány – írja az MTI. Kiutasítását az indokolta, hogy a diplomata valójában az orosz katonai hírszerzés tagja volt.

A brit belügyminisztérium és a külügyi tárca közös tájékoztatása szerint mindemellett megvonják több orosz tulajdonú ingatlan diplomáciai státusát és korlátozásokat vezetnek be az orosz állampolgároknak adott diplomáciai vízumokra.

Szerdán a brit külügyminisztériumba kérették Oroszország londoni nagykövetét, akivel tudatták ezeket az intézkedéseket, és közölték vele, hogy

a brit kormány nem tűri az Oroszország által Nagy-Britanniában folytatott rossz szándékú tevékenységet.

A külügyi tárca e tevékenység példái közé sorolta, hogy 2023 szeptemberében öt bolgár állampolgár ellen emeltek vádat Oroszország javára folytatott kémtevékenység gyanújával, valamint áprilisban öt további ember ellen emeltek vádat Nagy-Britanniában Oroszország javára megkísérelt ellenséges cselekedetek címén.

A brit kormány és szövetségesei az utóbbi években számos rossz szándékú kibercselekedetet tulajdonítottak az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB). London 2018-ban kiutasított 23 olyan orosz diplomatát, akikről megállapította, hogy hírszerzési tevékenységet folytattak Nagy-Britanniában.

Ennek előzményeként 2018 márciusában novicsokkal megpróbálták megölni az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét, Szergej Szkripalt, aki kettős ügynökként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott és lányát, London gyanúja szerint a merényletkísérletet az orosz katonai hírszerzés két ügynöke követte el, Moszkva azonban soha nem ismerte el, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz.