akkokoko Creative Commons License 2024.05.07 0 0 129774

Sziasztok!

 

Távhős fűtésben jártas szakikat kérdeznék!

 

Sikerült hőközpont fölé költöznöm. 6 éve már.

Kb 2,5 fűtés szezon után sikerült elérnem, hogy a folyamatos fütyülés (tv nem nyomta el!) megcsinálták. 2 teljes szezon + 23' november elejéig semmi gond nem volt (költői túlzás, elfogadható volt) .

Aztán egyik napról a másikra reggel arra ébredek, hogy valami idegesít. A párnán fekve valami zakatoló hangot hallottam. Mintha kintről zárt ablakon keresztül hallaná egy melegítő kocsi motorhangját az ember, vagy ilyesmi. Amolyan vibrációszerűen. 

A távhő esküdözik, hogy már mindent kicseréltek. Most -helyszíni szemle után- a pincében egy rezgéscsillapító gumibetétet akarnak berakni. De mikor a "zakós" főnök mutatta hova, felugrott a szemöldököm. Ugyanis az egyik gond, hogy a falakon átmenő csöveket bevakolták, nincs rezgéscsillapítás... Oké, mondom én, DE

-miért nem az elé a szakasz elé -sőt mindjárt az első áttörés elé- rakják ahonnan indul!? Neem! Utána!😳

- több mint 10 éve bevakolták! Eddig nem volt gond vele!

 

Az egész mizéria ráadásul óraállítás után kezdődött. Ez azért lényeges, mert manuálisan történik +- 1-2 nap. Ez a sztori tavaly kb. november 2-3 körül történt. Az állítás másnapján! Kb. 24 január közepére addig állogattak, hogy egész jó lett. 

Aztán jött a tavaszi óraállítás. Mit ad isten, megint ugyanúgy zúg, huppog. Azóta találták ki ezt a rezgéscsillapítót. De én biztos vagyok benne, hogy az nem old meg semmit! A szemlén hiába mondtam, hogy: ember, itt a hőközpont ajtaja előtt olyan csönd szokott lenni, mintha csak egy folyó csap halk surrogása lenne néha valami pesdzent. Ennyi!

Most meg olyan zúgás van, mintha valami trafó zúgna! Simán hallani a lakásban! Anno volt hasonló, de csak mielőtt a rendszer leállt. Erre azt mondta a szaki, hogy "falnak dolgozik" a szivattyú, mert a külső kört lezárta..(Vagy tényleg le is állt! A szivattyú nem keringetett, de ez a trafóbúgás szerű hang megvolt teljes kikapcsolásig. De ez ritkán volt.)

 

Na most ugyanez a hang folyamatosan, + a huppogás és "búgás". Mikor elindul, olyan mintha eldugulna a fülem. Ráadásul van ahol jobban hallani, van ahol kevésbé. Pl a párnámon fekve hangos, felülve elhalkul. Az ágy másik felén megint elhalkul. (A fekhelyem sarokban van..)

 

Szóval a kérdés: mi lehet a hiba? Mert valahogy nem hiszem, hogy a cső vibrációja jön elő így hirtelen...