In Lak'ech Creative Commons License 2024.05.06 0 0 271835

Régen látogattam erre. De most egy kis segítségre volna szükségem.

Tudom, kicsit megosztó lesz a dolog, mert vakondokról volna szó és van aki szerint cuki, aranyos védendő állatka, van akinek pedig infarktusig borzolja a kedélyeit. Nos ez utóbbi vagyok én.

Aki ismer, tudja, hogy minden állatot zsigerből védek és szeretek (még a pókoknak is nevük van nálunk a lakásban). De sajnos a zalai birtokunkat oly mértékben ellepték ezek az állatok, hogy már szinte a telek létét veszélyeztetik. Hogy megértsétek, a telek kb. 8 fokos lejtő. Fölöttünk egy kaszáló rét. Közepes méretű esőzéskor is állandó jelenség, hogy a telken átfolyó víz a vakondjáratokban utat találva, azokat árokká, csővezetékké szélesítve mossák le a talajt a völgybe. Az állapot tarthatatlan.

Van valakinek ötlete?

 

A másik: a telekszomszédom magára hagyta a telkét. Ám előtte sövényt ültetett bambuszból. Ez, amíg még látogatta a birtokot, az ő területén erdővé szaporodott. Immár viszont elkezdett kifele terjeszkedni a területéről. Nekem már nincs erőm a földből kibújó hajtásokat százszám írtani. Ráadásul nem csak felém, de minden irányban kezd eluralkodni. Úgy tudom, hogy belterületi zártkertekkel kapcsolatban viszonylagosan meg van kötve a hatóságok keze. Legalább is a helyi hatóságoké.

Nem tudjátok véletlenül, milyen hatósághoz kellene fordulnom?

 

Válaszaitokat előre is hálásan köszönöm.