Didergő Király Creative Commons License 2024.05.03 0 0 271827

őszintén szólva nekem ehhez a fajta metszéshez nincs kedvem, olyan nagyon nem is hiszek benne. egyelőre a legalsó vázágakon ugyanannyi termés van, mint feljebb, nem kopaszodott fel. nem mondom, hogy ideális a koronaforma, mert valóban felfele megy, de ezt inkább az Y elágazások tartom problémának, mert ott könnyen hasad a fa, a ceglédiről is letört annak idején a szél egy vastag ágat.

egyébként frutt tamást szoktam nézni youtube-on az ő egyik videójából azt tanultam, hogy a kajszi az egyetlen, amit nem külső rügyre metszünk, mert a gyenge ágai a gyümölcs súlya alatt akkor fognak megfelelő szögállást felvenni. amikor kénytelen vagyok belemetszeni, akkor nem is külső rügyre metszem azóta. persze ha nincs gyümölcs, ami lehúzza, akkor szívás, de az így is, úgy is az. :)

igazából én olyan sokat nem várok már a kajsziktól, főleg a tavaszi fagyok miatt. ha terem, terem, ha nem, nem. inkább nem. kár a gőzért.

 

ami most érdekel, az a mutsu almám, ami az 5. vegetációs szezonját kezdte meg, és 4 szem alma lesz rajta, az is egy csokorban. mástól is hallottam, hogy keveset terem, de ennyire? kicsit bánom már a fajtaválasztást. amúgy is elég kényes. 106-os alanyon van. viszont az ősszel ültetett pogácsaalmám, aminek minden valószínűség szerint elrágták a gyökerét a pockok, május 1-én gondolt egyet, és elkezdett hajtani. aztán lehet, hogy csak vegetálgatni fog, szóval figyelem közben az oázisos akciókat, és ha lesznek "hőségnapok", akkor veszek egy másikat, szintén konténerest. hacsak tényleg meg nem indul rendesen.

 

ami nagyon aggaszt, az a selyemmirtusz. mindenáron többtörzses formát akartam kihozni belőle, ezért a legnagyobb hazai szaktekintéllyel való egyeztetés után (csak azért nem írom le, hogy konkrétan kiről van szó, mert nem akarom rossz színben feltüntetni), visszavágtam egy 3 centis csonkra, amin már nem volt alvó rügy sem. ez március 28-án történt, azóta várom, hogy kihajtson valahol, de semmilyen életjelet nem mutat. amúgy már tele volt levélkezdeményekkel a csonkolás idején. múlt héten jeleztem a szaktekintélynek, hogy nem igazán azt teszi a növény, amit megbeszéltünk, de ő határozottan állítja, hogy ki fog hajtani. legyen úgy, csak nem tudom, hogy hol fog. és hogy mikor. végül is visszafagyás után is kihajt "tőről", de ez mit jelenthet pontosan? gyökérről? mert erről a csonkról nem fog, az tuti. egyébként a levágott részekből csináltam 10 db dugványt, felét dunsztolással, felét anélkül. a dunsztoltak mindegyike hajt. mondjuk szabad földbe tettem őket, ha esetleg megmaradnak, akkor ősszel gondolkodhatok, hogy hogyan teleltessem őket, mert dugványként nem hinném, hogy túlélnék a telet a szabadban. de először jussunk el odáig.

Előzmény: Kertkedvelő999 (271825)