Zugbegleiter Creative Commons License 2024.05.03 -5 2 485473

Valóban az ÖBB-nél 1.80-2.00 EUR-ért elviszik a biciklit a regionális vonatokon. Távolságira már nem igaz mindez, ott 3 EUR csak a helyjegy, azon kívül kell venni kerékpárjegyet, amely ugyanúgy dinamikusan árazódik, mint a rendes jegy. Ha holnap vinnék kerékpárt Bécsből Salzburgba, az 10 EUR körül lenne helyjegy nélkül, ami még mindig jutányosnak mondható.

 

Valószínűleg nincs ilyen tömeges igény a kerékpárszállításra, mások a domborzati viszonyok, mások a szokások, így nem okoz tömegjeleneteket, mint nálunk a Főváros és a Balaton környékén. Bár ott is vannak kerékpáros paradicsomok, például a Wachau környéke, ott viszont vannak kifejezetten kerékpárosokra szakosodott járatok. Továbbá más a mentalitás, ha tele a vonat, nem fognak elkezdeni hőzöngeni, hanem megvárják a következőt, addig beülnek egy sörre. 

 

Mindenesetre nálunk kötelezővé kell tenni a kerékpár helyjegyet minden frekventált viszonylaton, és akinek nem jut, az úgy járt. Ha mégis felszáll, kemény bírságot kell alkalmazni.

 

Ehhez kellene naponta 1-2 pár biciklis vonat Bp.-ről a Balatonhoz és a Velencei-tóhoz. Ezeket jobban kell hirdetni, és el kell tanácsolni a kerékpárosokat a többi vonattól - a néhány helyet, ami van, lefoglalhatják, de ne számoljanak vele, ha nem foglaltak jó előre. A Dunakanyarban a Kiss-eken azért elviselhető a dolog, csúcsban óránként 2 vonat van Szobig, az szűken, de elég. A Balatonhoz és a Velencei-tóhoz is van szolgáltatás, de a gond egyszerűen tényleg az, hogy a MÁV-nál nem időben kezdik a szezont.

 

Ami most van, az nem méltányos a kerékpárosokkal szemben, de a többi utassal szemben végképp nem. Olyan viszont nincsen, hogy egyesek akadályozzák a vonat továbbhaladását, az ilyet valóban rendőrségi ügyként kell kezelni.

 

Az elektromos rollerekre pedig előírnám, hogy ugyanúgy csak kerékpár (hely)jeggyel szállíthatók. A rollerek a hétköznapi forgalomban is egyre nagyobb gondot okoznak, 2 fő elfoglal vele 4 ülőhelyet, beviszik a páholyba,és ott már nem fér el más utas, így sokan állni kényszerülnek.

 

 

Előzmény: bukxi (485469)