Ashi Valkoinen Creative Commons License 2024.05.01 0 0 238111

Ma átutazóban végigautóztam a 24-es út Mátrai szakaszán (Gyöngyös-Parád).

Sástó előtt nem sokkal (hegymenet) rendőrök megállították a forgalmat, mentő kint, útszélén összetört bringa, picivel előrébb autós.

 

Sok bringás volt kint így ünnepnapon a 24-es úton, jó kaptató, edzési lehetőség, kiváló gurulás lefelé a végén.

 

Délelőtt fél11 felé voltam ott, visszafelé kb. 3-kor, mindkét időpont olyan, hogy magas napállás, fényes, de az út fölé hajoló fák árnyékra az úttestre vetül - ott, ahol a bringások is mennek. Miközben csillog, fényes a szélvédő és az út közepe felé eső vezetőülésben ülő szeme ehhez a fényerőhöz alkalmazkodik, az árnyékban alig észrevehetően tekernek azok, akik sötét ruházatban, legalább fényvisszaverő vagy neonsárga, neadjisten aktívan és erős fénnyel világító  hátsó lámpa nélkül mennek. 

 

Sajnos nagyon sokan nem ismerik fel a veszélyt VAGY tudatában vannak, de nem érdekli őket - az egy odavissza út során egyetlen családot láttam, akiknél mind a négy kerékpáron erős fényű, messziről is jól látható, vörös villogó volt, a láthatóan sport céllal tekerők (spéci váz, kormány, mez, kemény tempó) viszont mintha szándékosan sötét ruhában és bármiféle láthatósági elem nélkül tekertek. :(

 

Értem, hogy a KRESZ betűje szerint nem kötelező megvilágítani nappal, lakott területen kívül sem a bringát, de ezek a látási viszonyok teljesen alkalmatlanok ilyesmire. Igen, akár délben is. Sajnos egyedül voltam, így nem volt lehetőségem felvételt készíteni, de baromi tanulságos lett volna.