őszszakál Creative Commons License 2024.04.30 0 2 20203

„Az élőlények sikeresen boldogulnak nélkülünk. Elromlunk mi is, meg a környezetünk is, ha ezt a kettőt sem bírtuk megóvni, ne ácsingózzunk a zűrbe. Remélem lesz esélye a Marsnak, és nem érünk oda. „

 

„A Gaia elmélet szerint, a Föld összes élő és élettelen része szorosan összefüggő, homeosztatikus rendszert alkot, azaz tág határok közt képes fenntartani létezésének feltételeit (nagy a pufferkapacitása).”

 

Gaia velünk is számol, és benne vagyunk a puffer kapacitásába. Egy szupervulkán kitörése (Yellowstone Nemzeti Park), a bekövetkező porfelhővel lehűtené annyira a légkört, hogy a sarki jégtakarók és gleccserek meghíznának. /Gaia „bevette a lázcsillapítót”/. Az ember felelőssége ott kezdődik, amikor nem tud gátat szabni a mohóságnak. De nagy különbség van a mohóságban, a tekintetben, hogy az mire irányul. Akit kiszárít a szomjúság, mohón issza a vizet, amikor hozzájut, de ha nem fogja vissza magát rosszul lesz tőle. Akinek mohósága a hatalomra irányul, az nem fogja vissza magát, mert attól lesz rosszul. (diktátorok élete igazolja) A környezetvédelmet, a természeti népek ösztönösen gyakorolták, amíg a civilizált konkvisztádorok „tudatosították” velük, hogy amire vigyáznak, az nem az övék. Persze az őslakók is a dédunokájuk tulajdonának tartották, nem a sajátjuknak. Ez a tulajdoni vita nem izgatja Gaia asszonyt, mert ő a Nap miatt aggódik. Ha az befűt neki, nekünk is annyi.;-)

Előzmény: Annaem (20202)