őszszakál Creative Commons License 2024.04.29 0 1 20190

„Egyre inkább az az érzésem, vagy mindenhol élet van (oroszlán csillagképben is találtak bölcsőt), vagy nincs. Ugye nagyobb a valószínűsége egy galaktikus köztársaságnak (számkivetett renitensekkel, szakadárokkal), mint elfogadni egy olyan egyszeri, megismételhetetlen létezést, amit lehetetlen átfogóan felfogni, ha a racionalitás nem segít, már csak az intuíció marad, hogy híd lehessen  a túliba.”

 

Tegyük fel, hogy ha volt ősrobbanás, akkor 13,8 milliárd éves az univerzum, és cirka 5 milliárd éves a Nap a rendszerével. Az értelmes lények is több millió éve reinkarnálódnak a Földön. Az emberi fajt kb. 800.000 évesre gondoljuk. A rádiózással 100 év óta jeleket küldünk az univerzumba, vagyis 100 fényéves körzetben tudhatnak rólunk a Xantik, ha van olyan technológiájuk, amivel felfogják a jeleket.

De mi van akkor, ha nem volt ősrobbanás, az univerzum öröktől fogva létezik, és olyan részhalmazok sokaságából áll, amelyek alkalmasak az életre, és nem alkalmasak.  Az életre alkalmas halmazok (miniverzumok) olyan távol vannak egymástól (10 milliárd fényév), hogy még a párhuzamosan egyszerre létező kommunikációra képes civilizációk se tudnak kapcsolatot teremteni a fizika törvényei szerint. (fénysebesség) Ez azt eredményezi, hogy galaxisok sokasága lakhatatlan és lakható. Egy lakható galaxisban vagyunk, de nem minden csillagnak van lakható bolygója. A lakható bolygók sem egy időben lakottak, vagyis olyan csillagot kell keresnünk, ami a miénkkel egyidős, lakható bolygója van. Mondjuk, találunk 100-at, de 90 bolygón nincs űrkommunikációra képes civilizáció. A maradék 10 bolygóból 5 nem használ elektromosságot, mert telepatikusan kommunikálnak egymással. Marad öt bolygó, ebből 3 nem szándékozik jeleket adni magáról, elzárkózó. A maradék kettő meg háborúban áll egymással, hogy a jobb feltételekkel rendelkező bolygót megszerezze magának. El vannak egymással foglalva.

Mi marad nekünk, a kíváncsiságon, és a felfedezési vágyon túl? Hát marad a hit, hogy létezik a mennyek országa, ahová ki kell érdemelni a meghívót. De az is lehetséges, hogy az új Főldi életek alapanyagának lenni az egyetlen alternatíva. (Lesz idő, amikor nem temetnek, hamvasztanak, hanem müzlit készítenek belőlünk!?)  

Előzmény: Annaem (20189)