Cactus Creative Commons License 2000.05.23 0 0 189
Kedves KovA,

hát igen, lefestetted a Menyországot. Igen, ilyenek gyakran előfordulnak Svájcban, gyakrabban, mint otthon, nem csoda, volt pár nyugodt évszázaduk.

Amikor először ott voltam, nekem is ez tűnt fel. Aztán most, hogy már jó ideje ott élek (Genfben), látni azért a másik oldalt is; bár ez meg nem olyan gyakran, mint otthon.

Van kutyaszar (csak nem annyi). Van szemét is (csak nem annyi). Láttam hattyút zaklató barmot is, részegen ordítozó echte svájcit is, utcai verekedést is, stb. Szóval nem minőségileg más világ Svájc, csak fokozatilag.

Namármost, mivel az emberek generációk óta népszavaznak, teljesen természetes náluk ez a dolog, ebben nőttek fel a nagyapáik is. Nekünk nem. A nagyapáik is ugyanabba a békés, háborút évszázadok óta nem látott, jól felszerelt hadseregbe tartoztak, mint ők - hagyomány. Nálunk ez nem egészen így volt, van.

Éppen egy hete beszéltem svájciakkal erről a kérdésről utoljára. Szóval, ha egy svájci nem akarja, hogy berántsák az idén, vállal valami ingyenmunkát a hadseregnek - fordítás, stb. Szóval a rendszer ugyanolyan szemét, csak ők megszokták. De hidd el, nem olyan egyértelmű a lelkesedés ott sem. A fiatalabb nemzedék éppen úgy gondolkodik a dologról, mint nálunk - csak erősebb a szorítás.

Előzmény: KovA (187)