Annaem Creative Commons License 2024.04.20 0 2 20067

Azt írják a Hinduk, hogy volt idő, amikor nem kellett az írás, mert olyan jó volt a szellemi kapacitás (memória), hogy nem volt rá szükség. Az írásjelek, csak emlékeztető jelek arra, hogy már felejtünk.

 

Platón szerint az írás rombolja az emlékezetet. Az írást olvasva a mondott szó logoszát nélkülözve lehetetlen, hogy bölccsé váljunk. Az írás a benne foglalt gondolatokat kiszolgáltatja olyan jövőbeli olvasóknak, akik nem biztos, hogy alkalmasak a befogadásukra.

 

A Gutenberg Galaxis beteg, ketyeg a fájnöl kánt dáun.

Erről jut eszembe, egyiptomi jelek néha egész történetet felidéznek (valakinek), emlékeztető vonalak (rejtőzködő szellemek konspirációja), szimbólumok, jeles üzenetek és hopp megjött Borges, mert egy betűben benne van az összes leírt szó, ahogy a  homokszemben a sivatag vagy egyetlen cseppben az óceán. 

(Az Aleph egy pont a térben, amely tartalmazza az összes többi pontot.)

 

Továbbiak:

A kenningek (kapcs a köv.hsz-hez)

A bàbeli kônyvtár

Bouba/kiki effektus 

http://www.kagylokurt.hu/11596/kulturtortenet/a-szo-magiaja-az-iras-bilincseben.html :

PLATON AZ ÍRÁS FELTALÁLÁSÁRÓL

Azt mondják, Thamus sok mindent kifejtett Theuthnak művészetéről, ezeken hosszú volna végigmenni; mikor pedig az íráshoz érkeztek, így szólt Theuth: „Ez a tudomány, király, bölcsebbé és tartósabb emlékezetűvé teszi az egyiptomiakat; mert az emlékezet és a tudomány varázseszközét találtam itt fel.” Az pedig így válaszolt: „Ó, te ezermester Theuth, az egyik abban kiváló, hogy feltalálta a művészeteket, a másik viszont meg tudja ítélni, mennyiben járnak kárral és haszonnal azok számára, akik majd használják őket. Így most te is, mint az írás atyja, jóindulatból épp az ellenkezőjét mondtad, mint ami a valódi hatása. Mert éppen feledést fog oltani azok lelkébe, akik megtanulják, mert nem gyakorolják emlékezőtehetségüket – az írásban bizakodva ugyanis kívülről, idegen jelek segítségével, nem pedig belülről, a maguk erejéből fognak visszaemlékezni. Tehát nem az emlékezetnek, hanem az emlékeztetésnek a varázsszerét találtad fel. S a tudásnak is csak a látszatát, nem pedig a valódiságát nyújtod tanítványaidnak, mert sok mindenről hallva igazi tanítás nélkül azt hiszik majd, hogy sokat tudnak, pedig a valóságban általában tudatlanok és nehéz felfogásúak, hiszen bölcsek helyett látszólagos bölcsek lettek."

Előzmény: őszszakál (20062)