diginewl Creative Commons License 2024.04.19 0 11 104961

Köszönöm! Íme a munkafolyamat:

 

((Mindenki mindent figyel…. Ajaj. A múlt héten az SB-Modellbau oldalán néztem, a BR55 átalakító készletet. Ahogy az előző 4-5 évben 76EUR volt mindig. MOST hirtelen akciózásra került 68EUR-ra…))

https://www.sb-modellbau.com/details/H0-Motorisierungssatz-Fleischmann-BR-55_14079 

 

Az átalakítás:

Véletlenül, Ali-n keresgélve összefutottam egy 12V-os tatoo motorral ... (igen, tetováló motor), ami 26mm széles, és 7mm vastag volt. ~9900Ft (free shipping). Ennek a méretezési paraméterei ugyanazok, mint az SB-modellbau Flachmotoré…

https://www.sb-modellbau.com/index.php?page=gruppe&path=/00000665/00000677

 

Ezzel még nem lettem volna nagyon előrébb, mert az építőkészlet tartalmaz egy fogaskereket, és egy központosítót is. Ali-n keresgélve sikerült 1,5mm-es 0,5M 10 fogú kereket találni (100Ft/db). Így vágtam bele a műsorba. (Figyelem! A H0-ás Fleischmann mozdonyokban, ami dobmotoros, nem csak ez az egyféle fogaskerék van használatban!!!)

 

A kieső alkatrészek itt láthatók: A motor forgórészéről a fogaskereket csak lehúzóval/tengely kiütővel lehet leszedni. Máshogy NEM jön le, tényleg.

 

A motort tartó fémlemez beragasztásra került (pl. kék nyíl) több ponton, és alul is, ahol az alap, nagy öntvénnyel nagy felületen érintkezik a lemez, ezzel a ragasztóval.

Még mellé megkínáltam pillanatragasztóval is (biztos ami biztos).

A motor fém perselyének a helyét felbővítettem (zöld nyíl) egy lépcsős fúróval. Így beszerelés előtt felhúzható a motor tengelyére a fogaskerék, nem kell vele később bíbelődni.

 

A külső fémlemez, és a motor között kb 1-1,1mm-es rés van (piros nyíl). Ennek a körkörös kitöltésére teljesen alkalmas volt, a nejem kerékpárjáról levedlett kerékpár belsőgumi, ami 1mm vastag. A motorra pedig tettem egy kör szigetelő szalagot. A kettő hézagoló együttes eredménye egy pontosan illeszkedő, központosított tartás lett, melyet kívülről kettő helyen még leragasztottam, a biztos ami biztos végett (lila nyíl).

A motort fordítva kell bekötni, azaz + lesz a szürke, a – a narancs, így indul el a megfelelő irányban.

 

Digitools dekóderrel megy így! CV54/55 értékét 1-re állítva, megszűnt az ideges rángatózása a mozdonynak.

 

Remélem tudtam ötleteket adni másoknak is.

Köszönöm a figyelmet!

Előzmény: szergely22 (104959)