Schenouda Creative Commons License 2024.04.19 0 1 20066

Nem a hajóábrázolásokat hiányolom, hanem az olyan hajóábrázolásokat, melyek korban és kinézetben kétségesnek értékelhetnénk. Lehetne arról vitatkozni, hogy nem-e atlantiszi hajó. A Földközi-tengert is nagy régi hajózó kultúrák lakták, mint a károk, egyiptomiak, krétaiak, föníciaiak, etruszkok, pelaszgok. Tekintve a hajók anyagát, gyakorlatilag a népszerűségük/hírük ellenére elég keveset tudunk a hajózásaikról, és itt is sok a feltételezés.

Ha csak azt mondom, hogy az ókor leghíresebb hajósai a föníciaiak/punok voltak, akkor elég megdöbbentő hogy annyi föníciai/pun város feltárása, ásatása után sem találtunk egy saját ábrázolást sem a hajóikról! Csak egyiptomi vagy görög ábrázolásaink vannak a föníciai hajókról. Ez gondolom annyira köznapi volt náluk, hogy feleslegesnek tartották. Természetesen föníciai eredetű leírásunk sincs a hajóikról.

Továbbra is lehet keresni hajóábrázolásokat, melyek talál atlantiszi hajót mutatnak. Ezek előfordulása az olyan területeken a leginkább várható, ahol "kolóniáik" vagy "lerakataik" lehettek: Atlanti óceán akkoriban lakott partjai (Tartesszosz, Lixus, stb), Etruria nyugati partja - Elba-sziget, Türosz-Büblosz, Egyiptom - Pharosz-sziget, Tunézia - Dzserba-sziget, stb.).

Előzmény: Annaem (20059)