w.ullrichfun Creative Commons License 2024.04.18 0 0 20057

Így van, és azért, mert nem is lesznek. A mai "tudományos értelemben" vett bizonyítás lehetetlen, lényegében az okokat próbáltam a pontjaidra válaszként adni, hogy miért.

 Platón "tudta" milyen volt Atlantisz? Nem, nem tudhatta - csak írt róla valamit, tovább adott egy információt, némi saját rávilágítás-feltételezés (regény?) módban ... beleillesztve saját filozófiájába, mert éppen beleillett az aktuális képbe a filozófiai(!) művében.

"Pusztulása idején háborúzott" - ez azért érdekes feltevés, mert 1 nap alatt süllyedt el, gyorsan semmisült meg a birodalom, a túlélők, menekülők, háborúskodása nem túl életszerű számomra.

1. Az ellenséges viszony feltételezés - esetleg elfoglaltak atlantisziak által hátrahagyott régiókat, területeket.

2. Amikor elfoglalnak területeket újonnan érkező népek, valamit átvesznek a találtakból, valamit hoznak magukkal, a kultúrák keverednek - akár már Atlantisz bukása előtt keveredhettek, de utána nagyon. Egy népvándorlási hullám sok mindent összekever, ha történt ilyen i.e. 4000 és 10 ezer közt (talán több is) akkor pár egyéni stílusú kultúra kialakulása mellett a keveredés-átvett stílus garantált, szerintem.

3. Igen, elég sajátosak, mégis némelyik ókori stílus hasonló vonatkozású párját megtalálni a prekolumbián latin-amerikai kultúrákban, azaz lehetett kapocs - az atlantiszi valahol a kettő közt keresendő, de mivel mindkettővel lehetett kapcsolata, ebből ezt, abból azt lehetne oda társítani - ahogyan az írás (kipu használata számoláshoz, "maja kód" régebbi-későbbi változatai?) hieroglifák, ami ugye a predinasztikus korban nem teljesen ugyanolyan volt Egyiptomban, mint két-háromezer évvel később.

 Gőzünk sincs, hogy mit keressünk, és nem is tudjuk csak nagyjából, hogy hol-merre. Így persze hogy semmi sem bizonyíték, hiszen mindenhol a pár ezer évvel későbbi leleteket látjuk csak - amire én is csak feltételezni tudom, hogy átvették későbbi népek. 

 Platón munkásságát ismerve nem kamuzott, nem mese a története, de elképzelhető, hogy színezte saját formájához, korához, mondanivalójához - de az alapot, Atlantisz létezését aligha CSAK kitalálták azok, akiktől hallott, olvasott róla.

 A mélytengerek lehet választ adnak, de mint írtam én a latin-amerikai betemetett romoktól várok többet, ott jöhetnek kevésbé elenyészett leletek - ha maradtak sok ezer év után. A tengerekben romok, kövek, a többi, más könnyebben lebomló anyag aligha maradt lehetőségként. 

 

 

Előzmény: Longvale (20054)