hifitibi Creative Commons License 2024.04.18 0 1 29827

Kedves napelemes sorstársam!

Az a szerencse, hogy 8-9 évig nem kell tenned semmit. Azt gondolom, hogy azt a minősíthetetlen feltételrendszert, amit a napelemesek kihasználásra hoztak utólag, visszamenőleges hatállyal, már nem merik tovább csavarni, így azt tekinthetjük állandónak, már ha valamit tekinthetünk tervezhetően állandónak ebben az országban.


A számításban van némi hiba. Bár nem írtad a házad hőigényét, de a 3x3,5kW-os klíma és a 12kW napelem adatok alapján 8-10kW körül lehet. Egy jobban hőszigetelt 120-130 nm-es ház hőigénye 8kW körül van. Ez azt jelenti, hogyha kint -15 fok van (kis hazánkban -15 fokra szoktak számolni), bent +20-at akarsz, akkor 8kW fűtési energiát kell folyamatosan beletolnod a házba, hogy bent meglegyen a +20. Tehát a tervezett 3,5kW-os levegős hőszivattyú nem lesz elég. Persze, amikor nem elég 3,5kW fűtési teljesítmény, besegíthetek a klímák.

A következő problémakör az, hogy egy levegős hőszivattyú a klímákhoz képest csöbörből vödörbe történő lépés. Annak a cop-je ugyanolyan rossz lesz, mint a klímáé. Az ugyanúgy fog leolvasztani, stb.

Persze, lehet játszani különböző hőcserélőkkel, egy csöves hőcserélőt ki lehet hozni 200000Ft helyett optimista esetben 50000-ből. Ha viszont nem jól sikerül, többszöri feltöltés, leeresztés, forrasztás, vákuumolás, stb. Maguk a műveletek egyszerűek, de a szükséges célszerszámok, és anyagok nagyon drágává teszik a kísérletezgetést.

Tehát most ott tartunk, hogy az 550000Ft helyett a csöves hőcserélővel 400000Ft akkor, ha minden elsőre stimmel, és nem kell többször szétszedni a rendszert.

Van még egy másik dolog, amit nem említettem. Én a hőszipkától 8 méter csövezéssel kötöttem rá a fűtési rendszerre. Az nekem 166000Ft-ba kerül. Okét itt számoljunk 100000-rel.

Tehát ha minden stimmel -csöves hőcserélő, minden- egy gyakorlatilag ugyanolyan cop-jű gépet akarsz berakni a klímáid mellé. Ja a használt klíma árát még nem is írtam, ….nemtom…70000Ft.
Tehát most ott tartunk, hogy minimum 570000Ft úgy hogy cop-ban nem nyersz gyakorlatilag semmit. Tehát nem lesz megtérülés.


Két megoldást látok, ami nem zárja ki egymást.
Az egyik, hogy ezeknek a mielőbbi leváltása után egy olyan csapat érkezik, akik megteremtik a jogbiztonságot, és közösen (szakma, politika) egy MINDENKI számára fair, szabályozást dolgoz ki. Ez automatikusan magába foglalja ezt a 10 év és 5 forint eltörlését.
A másik az alkotmánybírósági panasz, amit minél több embernek kell beadnia. Add be Te is, ha még nem tetted! Itthon persze ez el fog bukni, de közösen lehet vinni Strassburgba.


Én nem fogok H tarifát venni, csak akkor, amikor már kiszámítható lesz a jövő. Engem egyszer már nagyon megszivattak, több millió forintot költöttem gyakorlatilag feleslegesen. Ehelyett most nézhetem, ahogy folytatólagosan rabolják a pénzemet a megtermelt elektromos energia formájában.      

Előzmény: pajesz66 (29826)