hifitibi Creative Commons License 2024.04.15 0 0 29812

„Egy kicsi hőszivattyú építésén gondolkozok...”


Én nem gondolkoznék rajta.

Hőszivattyúk esetén az elpár hőcserélőre 0,36 nm/kW értékkel javasolt számolni. (Persze lehet kisebb hőcserélőt is használni a hatásfok rovására.) Ez 3,5kW teljesítménynél 1,26 nm. Amit kinéztél hőcserélőt, annak 0,217 nm a felülete. A mai árakat nem ismerem, de a szükséges méretű lemezes hőcserélő legalább 200000Ft. Lehet persze játszani, kísérletezgetni másféle hőcserélőkkel, de a végösszeget szignifikánsan nem fogja csökkenteni.

Én magam építettem hőszivattyút annak idején. A célszerszámokra, nitrogénre (ez a keményforrasztás idejére védőgázként és a nyomáspróbához kell), oxigénre (a keményforrasztás során pb gáz fickósításához kell) összesen 174000Ft-ot költöttem úgy, hogy mindenből az ésszerű legolcsóbbat vettem. Ez most kb másfélszerese. Háborús infláció van, ugye.

A klímádban lévő hűtőközeget szakszerűen kell lefejteni, illetve hűtőközeghez a magyar törvények szerint csak hőszivattyús (klímás) ember juthat. Így hőszivattyús/klímás segítségét nem tudod elkerülni. --> gájz+szaki költsége

Tehát ez az apró műtét, amit kitaláltál, legalább 500000 Ft lesz. Az életben nem fog megtérülni!

Ha az átalakított klímádra sikerülne is beköttetned a H tarifát, az is ahogy hallottam 1 millió körül van mostanában.

Azt javaslom, vegyél egy vagy két klímát, szereltesd fel, vagy fűtsél fával.

Előzmény: pajesz66 (29809)