bandikaa Creative Commons License 2000.05.21 0 0 24
Sziasztok!

Mindenkit tegezni fogok, akinek nem tetszik, bocs.

Véletlenül én is viszonylag közel állok a dolgok szakmai részéhez, mivel a SZIE MKK Agrármérnök szakán tanulok.

Volt egy rendezvény Lakitelken, még a tavaszi szünet előtt. Lényegtelen ki fizette, bár ebbe is sokan belekötnének, tudom. A rendezvény Tisza Kollégium címmel futott, és lesz még egy fordulója októberben. A rendezvény célja 21 Szolnok környéki település tárasdalomvizsgálata és szociológiai felmérése volt, amit az FVM és a Szent István Egyetem végzett el.
Egy napig előadások voltak, a ciánszennyezésről, és a mo.i kv helyzetéről. A topicot végigolvastam, nem nagyon tudok mást hozzátenni a ciánnal kapcsolatosan. De azért van néhány dolog:
1. A nagybányai bányában 3 éve egy új technológiát vezettek be, ami sokkal kevesebb mérgező anyag felhasználást tett lehetővé. Ha ezt nem teszik meg, akkor 4x-5x ennyi cián is jöhetett volna.
2. A hiba nem a technológiában keresendő elsősorban, hanem az ülepítő medence felépítésében, és az időjárási helyzetben. A gát nem is volt igazi gát, hanem csak egy homoktalajból épült földhányás. A "gát" pedig kibítra volna az adott terhelést, csak épp túl sok volt az eső, ami fellazította, és meggyengítette a szerkezetét.
3. A holtágak NEM szennyeződtek, mert lezárták őket, vagy nincs is kapcsolatuk a Tiszával.
Emellett a Tisza tó több,mint 85%-át sikerült megmenteni, oly módon, hogy a kiskörei gát áteresztésének változtatásával a szennyezett víztömeg szinte átszaladt a szakaszon, nem terült szét a tározóban.
4. A ciánnal még viszonylag szerencsénk volt, mert kisvíznél jött, és nem terült szét az ártereken, mint a későbbi nehézfém.
5. A cián oldható, így nem ülepedett ki akkora mértékben, mint a nehézfém. A nehézfém hosszú távon sokkal nagyobb terhelést, kockázatot jelent, mint a cián.

Nagyjából ennyi a ciánról.

És most beszállok a Toth Kálmán féle vitába.
Az említett meddőhányó rekultiváció nem is volt akkora nagy siker, mint azt belállitottad, mivel csak elodázták a leterítéssel a probléma megoldását. Nem derült ki az írásodból, hogy a meddőhányó alatt milyen a talaj szerkezete, van e alatta használható vízzáró réteg (szvsz nincs). Ha nincs, akkor majdnem biztos, hogy a szennyező anyag a talajba, és a talajvízbe jut /jutott. Végső megoldás csakis a talaj feldolgozása lehetne, csak épp ennél a mennyiségnél NAGYON sokba kerülne. Azt hiszem megoldható lenne, méghozzá megfelelően kinemesített növények telepítésével, olyanokra gondolok, amelyek kivonják a talajból a nehézfémet, és szeparálta tárolják a szöveteikben. Csak ez meg sokáig tart, és persze nagyon drága.
Kalman!
Legalább 5 helyen említed azt a bizonyos 172 feltisztítadnó területet, aztán kéred, hogy valaki szerezze meg a listát a KHVM-től:)))) hogy is van ez?
Biztos hogy, csak 172 hely van ebben az orzságban?

"Mo-nak 10 milliard dollar kolcsont
kellene felvenni, es kerni az EU-t/Amerikat, hogy ugyancsak jaruljanak hozza
10 milliarddal, es nyujtsanak kikepzest magyar mernokoknek. "

Amerikaiak a magyaroknak???? csak az hiányozna... Itt nem szakbarbárokra van szükség, mint amerikában, hanem épp hogy széles látókörő, minden véleményre nyitott, és magasan képzett emebrekre. Most még, a NAT előtt végző generációk alkalmasak a célra, csak épp nem külföldi egyetemeknek kellene fizetni a képzésükért, hanem a magyar felsőoktatást kellene támogatni, nem kellett volna Gyuszikáéknak kitalálni az integrációt, stb. Erről ugyancsak komoly vitát lehetne folytatni.

Savatager!
A fent említett vizsgálatnak ez is volt a célja, hogy felmérjük, milyen kapcsolat van az emberek és a Tisza között. Meg merem kockáztatni a csoportok beszámolói alapján: minimális. Nem a Tiszából élnek, cska talán a népesség 10-12 %-a. Egyszerűen nem ad megélhetési forrást, legalábbis a turizmust leszámítva.

Véleményem szerint dezinfomálás nincs, csak alulinformálás. Nem lenne szabad bedőlni a demagóg szövegeknek, nyilatkozatoknak! Sajnos az ezeknek való bedőlés kis hazánkban általános, és még azt nézik ki a társadalomból, aki nem dől be. Pedig senkinek sem volna szabad bedőlnie!

Üdv
Bandikaa

UI: még fogom folytatni...