Salisburyben is két éjszakát voltunk, Southamptonbe kirándultunk. Talán jobb lett voln akár 4 éjszakára maradni, onnan menni Portsmouthba és Brightonba is.
Southhampton stratégiailag fontos hely, jól védhető kikötő. Történelmileg is fontos. Innen indultak az angol hajók a 100 éves háborúban, az alapító atyák Amerikába a Mayfloweren. És innen indult a Titanic.
Southamptonban volt rossz az idő, esett is, hideg is volt, erő szél is fújt. Elsősorban a Titanic Múzeum miatt mentünk. Modern épület állomástól 10 perc, Sea City a név. 2012.04.10-én nyitották, a Titanic indulásának 100. évfordulóján. 10,50gbp. Nagyon visszafogott, tárgyilagos. Nem nyálas, nem dramatikus. Nem üvölti, hogy jajj de szörnyű. Ami szörnyű, az szörnyű. Rengeteg információ, minden féle tárgya. Azon a télen bányász sztrájk volt, nem volt elég szén, nagyon sok hajó nem indult el. Sz emberek csak egy-egy napra kaptak munkát. A családok éheztek A Titanic indulása óriási lehetőség volt. Olyanok is munkát vállaltak a hajón, akik sosem voltak előtte a tengeren. Engem pontosan ez a visszafogottság indított meg. A végére alig tudtam visszatartani a sírást. Az épületben van még, kisebb kiállítás a kikötő és a város történetéről. Közel két órát voltunk bent. Utána bementünk a mellette levő városi képtárba. Ingyenes. Számos jó kép, a nagy portréfestők, jó modern képek és teljesen váratlanul egy Arcimboldo kép. Aki ismeri az itáliai festészetet, tudja, hogy ez különleges dolog. És az egyik legfontosabb preraffaelita festő, Burne- Jones mitológiai ciklusa. A város központ kb 30 perc séta lett volna, a rossz időben kihagytuk. Mentünk vissza Salisburybe. Másnap úgyis csak egy rövid délelőttünk volt ott. Itt volt egyetlen kényelmetlen vasúti eset. A kiválasztott vonatot törölték "berendezés meghibásodás" miatt, de 20 perccel később jött a következő.