kkn Creative Commons License 2024.04.03 0 3 35324

Ez a magyar fegyvertörvény, valamint érintett szervek miatt van így. Sokszor volt téma. Aki gumizva akarja viselni, az kapaszkodik a kusza szabályozásba. A szervek meg gumi nélkül gondolják a viselést. Csak konkrétan nincs leírva. 

A jogalkotó szándéka arra mutat, hogy a gázgumis gumi nélkül viselhető. A hatájos törvény is erre mutat, mivel beszántották ezt a lehetőséget, és műszaki paraméreterekkel be van határolva, mi lehet riasztó. A gumis nem. 

Ami az egész katyvaszt generálta , az a PKLV eljárása. Megadta a gázriasztó besorolást korábban a gumiképes cuccoknak, mert a felhasználóra bízta, hogy majd helyesen használja. Az ő álláspontjuk, hogyha a gázriasztót begumizod , megváltoztatod a fegyver jellegét, és akkor már nem riasztó. Mert a törvény szerint amin szilárd dolgot lő ki, az tűzfegyver. Kivéve pl. a muzeális fegyvereket. A gázriasztó meg gázt lő ki. Viszont a gumiképes gázriasztó fogalma nincs benne, hiszen azt a PKLV kreálta, amikor a gumizható fegyókat besorolta riasztónak. Innen a hercehurca, a jogi útvesztőt mindenki saját szája íze szerint értelmezi.

Előzmény: flobi (35323)