Mivel én nem elektromos autózom (nem is szándékozom), a számszerű adatokat, ismereteket az itt hozzászólkóktól - főleg aki sorba állhatott a töltőnél útközben, hogy tovább juthasson - veszem, meg most, hogy utánanéztem a különféle ADAC, WLTP teszteknek (bár azok vegyes használatban 30-50 km/h átlaggal mérnek) . Így lett alap a 4,5 km = 1 kWh, óra vagy reciproka a 22 kWh = 100 km. Ahogy én láttam a cikkekben, nem a 60 kWh -s akkucsomag az általános nálunk, inkább a kisebb, a 60 a középkategória felső határa, komoly hosszútávú, vagy sportos kocsik, inkább 80 és afölött kezdődnek. Mondjuk legyen standard: 50 (ahogy ezen cikk írójának is az van: https://villanyautosok.hu/2021/01/03/ezert-mennek-lassan-a-villanyautosok-az-autopalyan/).
A másik "baki" a sebesség teljesítmény összefüggés. Szinte sehol nem találni ilyen mérési görbét, de azt tudjuk, hogy akámilyen jó cv érték esetén is négyzetesen nő a légellenállás és így a leküzdéshez szükséges energia mennyisége is. A tesztelők szerint 110-130 km/h fölött akár 50-100% is lehet a többlet. Na most, ha valaki azt a "135-140 és 115-120 km/h célba érési átlag sebesség" -et tartani akarja, ahhoz +20, +30 km, -es csúcsok is kellenek, mive lesz (-) -os szakasza is bőven (és akkor a klímáról, fűtésől még nem is beszéltünk). Tehát biztos, hogy a példa átszámolt 22 kW -os teljesítménye fölött lesz az igény. És innen borul a további okfejtés.
Utánfutós sebességhatár: nálunk ugyan 80 km/h, de külföldön van ahol több, pl láttam már turistabuszt csomag utánfutóval 100 -as matricával (120-al menni).
A II. Világháború idején angliában faszenes utánfutóban fejlesztettek gázt, amit gumicsövön vezettek a motorba, mert benzinhiány volt. Na, ott azután indulás előtt egy órával be kellett gyújtani, hogy jöjjön a nafta.
Végül egy adalék, ez is megoldás (mégha én sem vonatatnék szívesen semmit sem):