Schenouda Creative Commons License 2024.03.27 0 1 19833

"egy korabeli fotó alatt azt állítja, hogy amikor azt 1939-re megtisztították, a bazaltburkolatból csak maroknyi követ találtak 'in situ'. Én ennyit tudok, neked milyen pontosabb információid vannak?"

 

Hogy egy "maroknyi követ" találtak, azon lehet csak azt érti, hogy a padlónak mindössze negyede maradt meg (de ebbe szerintem beleszámolhatták a szétszóródott bazalttömböket is). Vagy ennek a filmnek a készítői sincsenek tisztában a feltárás részleteivel!

Pár dologra felhívnám a figyelmet. Itt van a kép:

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=181padl_.jpg

És még ezek:

https://quadralectics.files.wordpress.com/2013/09/064.jpg

https://d3525k1ryd2155.cloudfront.net/h/093/695/1546695093.8.x.jpg

https://i.pinimg.com/originals/cc/60/2a/cc602aeccc0edb6b42e4688cba645c5e.jpg

https://aeraweb.org/wp-content/uploads/2022/09/KhufuTemple_Reliefs-930x1024.jpg

A Halotti Templom hátsó fala már csak vagy 5 méternyire lehetett a piramis lábazatától. Ha megnézed a képet, jól láthatod, hogy a bazalt burkolat előtt az a nagy építmény maga a Nagy Piramis, aminek lábazatát akkor még teljesen eltakarta több méter magasan a homok és törmelék! Ez fedi még a padló piramis felöli részét is! Tehát a kép a feltárás felénél tartott még ekkor. Jobbra lehet látni azokat a csilléket, melyeken a törmeléket és homokot eltolták (síneket fektettek le ugyanis).

Amit a képen látsz egybefüggő padlóburkolatot, tehát a feltárás idején, az biztosan ott volt, ebben a formában Kheopsz idején is (és egy része akkor még mindig a törmelék alatt volt!). Rengeteg szétszórt mindenféle kődarab volt a homok alatt. Korábban Petrie talált szintén bazalt követ itt, amiről kiderült az egyik mellékpiramisnak lehetett egy burkolóköve!

Gondolom, ami a bazalt burkolat tetején volt szintén bazaltdarabok azokat eltávolították onnan. Arról nem tudok semmit, hogy köveket visszaépítettek volna akkor a padlózatba, de éppen elképzelhető (bár a régészetben nem szokás). De ezt a régészek nyilván tudják melyik része lenne a visszaépített. Ez kb. olyan lenne, mintha a Szfinx fejkendőjének hátulját mutogatná valaki, hogy milyen szép sima ma is, holott ezt a részt Baraize az 1920-as években betonnal pótolta!

Viszont Maragioglio és Rinaldi építészek alaposan megvizsgálták a 60-as években a padlóburkolatot, s nyilván azt a részt, ami eredeti, nem mozgatott rész, hogy aprólékosan leírják (az övéké máig a legjobb szerkezeti vizsgálat a Nagy Piramisról, 1965-ben jelent meg). Ráadásul az egybefüggő padlózattól nem messze ma is számos bazalt darab van (ha visszaraktak ilyeneket, akkor ezeket miért nem?). Tehát bizonyosan vizsgálható a Kheopsz korabeli padlózat is.

Előzmény: Construkt (19832)