Schenouda Creative Commons License 2024.03.27 0 0 19821

"Annak a bazaltpadlózatnak a ma látható állapota persze már nem tükrözi hitelesen a Kheopsz korabeli kialakítását, mert az évszázadok során számtalan okból sok átalakítás, helyreállítás történt ott."

 

Ebben van félreértés, vagyis nem jók az infóid. Majd rakok be pár képet, de ma is sok bazalt kő hever az egységes burkolaton kívül. Jelenleg is mekkora vita lett belőle, hogy a Mükerinosz piramisra visszaakarnának helyezni gránit burkolóköveket, melyek ott vannak a piramis lábazatánál, sokszor homokba és törmelékbe temetve.

A felső templom padlójának kb. negyede maradt meg. Ezt még a középkorban (14-16. században) bonthatták meg az arabok és hordták el Kairóba, mikor a piramis burkolatát is lebányászták. Utána hatalmas törmelékhalom (és homok) keletkezett a piramis oldalainál: van ahol ennek a magassága elérte a 15 métert. Ezt találták a 19. századi régészek, akik idejöttek:

https://www.sciencesource.com/pix/164/1645137_t.jpg

https://images-cdn.bridgemanimages.com/api/1.0/image/600wm.XXX.8525690.7055475/962079.jpg

Ez gyakorlatilag megvédte a piramis lábazata körüli régészeti emlékeket, ott sokáig csak kutatóárkokat vájtak a szikladomb tetejéig. Csak a 20. században takarították el a törmeléket. Ez a burkolat csak 1939-ben vált teljesen ismertté (sőt, az is, hogy itt egy templom volt), amikor letakarítottak felőle a homokot és törmeléket.

Szóval ez valóban az az állapot, ahogy Kheopsz kőművesei hagyták a padlót!

Viszont a többiben igazad volt, amit tegnap írtál: láthatólag nem szabályos kockaköveket raktak össze általában. Képesek voltak ugyan elfűrészelni a bazaltot (mint néhányan látszik is a vágásnyom), de szerették megspórolni ezt az időt. A hézagokat sokszor kis kövekkel és habarccsal pótolták. A fogadórészt, a gyenge mészkőágyat, tehát amire rátették a bazaltlapokat megfaragták, hogy a teteje a kövezetnek síkban legyen. A bazaltlapok nagy része alatt kisebb, sokszor elég vékony mészkőlapokat helyeztek el, hogy kihézagolják a bazaltdarabok méretét.

Előzmény: Construkt (19814)