zolibá Creative Commons License 2000.05.19 0 0 2288
Sziasztok Mindenki!

Azt értem, hogy BRNAV-ot kimoderálták, de, hogy a vele folytatott csevegésnek azt a részét, amit én írtam miért szedték ki? :-))) Irgum-burgum moderátor!!! :-)))

Watto: Valóban valamit félreérthettél. Itt a nagy többség támogatta a PANNON megjelenését. Az én talán negatívnak nevezhető kijelentéseim arra vonatkoztak, hogy nem olyan egyszerű üzemeltetni a repcsit vagy repcsiket és, hogy egy gép nem gép. Azóta annyit sikerált megtudnom, hogy több gép is lesz és a gépe(ke)t olyannyira wet lease konstrukcióban bérlik, hogy még a karbantartó személyzet is a bérbeadó légitársaságé. Havi váltásban cserélődnek a szerelők. Ez már egyszerűsít az életen.
Az más kérdés, hogy a "lobbizó" képviselőket elvinni egy körre szerintem nem valami izléses dolog. A lobbizás, akárki akármit mond, szerintem a korrupció intézményes formája. (Az USA-ban is) A honatyák ilyen vagy olyan érdekből állnak ki valaki, valami mellett. Sajnos nagyon ritka, hogy a "haza érdekében" meggyőződésből történne mindez.

Újlaki: Egyenlőre ezen a téren a helyzet nem sokat változott. Nekem sincs szakszóm.

Vince: Welcome back! A B-RNAV valóban Basic Area Navigation.

Tulajdonképpen alapvetően az az RNAV-val szembeni követelmény, hogy ne csak a földi rádiónavigációs berendezéseket összekötő vonalakon (pld VOR radiál), hanem bármely azoktól eltérő pontokon keresztül is meghatározhatók és tarthatók legyenek a repülési útvonalak.

Az RVSM (Reduced Vertical Separation Minimum = Csükkentett függőleges elkülönítési minimum) követelmény a B737-200-on is teljesíthető lenne, ha 2 darab CADC (Central Air Data Computer = Központi levegőjel számítógép) lenne a fedélzeten. Létezik ilyen konfiguráció is, csak nem a MALÉV flottában. A MALÉV döntése alapján az általuk használt B737-200-as gépek nem kerültek ennek megfelelő átalakításra. (Úgyis lepasszolják/lepasszolták őket) A többi rendszer szempontjából a gép teljesen alkalmas RVSM üzemelésre.
Mi több, a Fokker is kiadta az F70 RVSM üzemeltetésre vonatkozó bülettint. A MALÉV gépek ilyen irányú ellenőrzése megtörtént, a dokumentációkba történő bevezetés és hatósági jóváhagyatás folyamatban van. Tehát hamarosan a MALÉV Fokker70 géppark is RVSM szerint reppen majd.

Luc72: Ha valóban van ilyen sátor, akkor a buli OK. Igyekszem odaérni. 7-kor indulok Bp-ről különbusszal. Valami ismeretőjel lesz?