Brewial Whore Creative Commons License 2024.03.25 -10 3 592222

Tádzsikisztánban és Szíriában már korábban háborúztak az oroszok és éppen elég ellenséget gyűjtöttek. Másik meg, hogy Oroszországban jelenleg az egyik legnagyobb belpolitikai probléma a bevándorlás. A fellendülő hadiipar miatt megnőtt a munkalehetőség, több pénze lett az embereknek, és a volt szovjet tagköztársaságbeli migrik nagyrészt beáramlottak Szentpétervár és Moszkva környékére. Állandóak a balhék (kb. mint Párizsban) bizonyos peremkerületekben. Erre rátesz az akut orosz rendőr és belbiztonsági emberhiány, ugyanis a háború miatt a hadseregben jóval magasabb a fizetés és veteránként visszatérve a ranglétra se olyan meredek, így rengetegen átmentek oda.  
 
Amikor az USA kivonult Afganisztánból, sokan szónokoltak, hogy törölköző fejű, mezitlábas afgánok kiverték az amcsikat Afganisztánból, akik hanyatt-homlok menekültek meg pityeregve távoztak meg ilyen baromságok.
Ez korántsem így volt.  
- a kivonulás lebonyolításával azt az érzetet keltették az oroszok szemében, hogy gyengék.  
- minden külföldi projektben kint lévő amcsi katonát, erőforrást, fegyvert, pénzt az USA hazavitt, készülve a következő grandiózusabb háborúra.    
- elegendő fegyvert hagytak ahhoz hátra Afganisztánban, hogy a tálib hatalom hamar erőre kapjon. Ezzel létrehoztak az orosz hátországban egy iszlám erőt.  
- az oroszoknál egyébként is él 14-20 millió muszlim, akik kapcsolatban állnak a megvédhetetlen kaukázusi határrégióban közlekedő szélsőségesekkel. Így a szélsőséges iszlám nézetek Oroszországban is terjednek szépen.  
- az oroszok jelentős erőt vontak ki a kaukázusi térségből korábban.  
- a kaukázusi régió óriási, pusztán méretei miatt nagyon nehezen kontrollálható, a terepről nem is beszélve és az oroszok itt nem tudnak atomot bevetni (még fenyegetés szintjén is alig, lévén az ellenfél nem egy körülhatárolható ország, hanem egy ettől megfoghatatlanabb "izé")
- nem véletlen, hogy az Ahmat és a csecsen szál gyengült az oroszoknál az utóbbi időben, ugyanis az oroszok egyre kevésbé bíznak a muszlimokban, hiába van bent Kadirov bokáig Putyin seggében

A nyugati oldalról a háború folytatásához mondjuk nem jön rosszul egy második vagy egy harmadik front megnyitása sem, részben tehermentesítve Ukrajnát, részben megosztva az orosz erőforrásokat. Ennek a legkézenfekvőbb elhelyezkedése Oroszország és Irán között van, nemcsak azért, mert a radikális iszlám a legtökéletesebb ellenfele a Putyin féle negyedik ideológiának, hanem lényeges kérdés az iráni - orosz kapcsolatok gyengítése. Ha Oroszország fellép az iszlám ellen, az Iránban sem feltétlenül okoz szimpátiát.
 
Hiba alábecsülni a nyugatot.

Előzmény: Citizen Joe (592215)