Dessert Rat Creative Commons License 2024.03.25 0 1 46171

Itt jön a hozzáfűzésem amivel fenyegetőztem  ...

 

Bár a Brownie a sorozat leggagyibb legolcsóbb darabja, de prima doksik vannak hozzá. Az operating manualban a fő jellemzők, alapvető tudnivalók és kapcsolási rajz van. A szerviz manualban fokozatonként egyenáramú és nagyfrekis szintek, a beállitás módja, prima kapcsolási rajz, robbantott mechanikai vázlat és tételes alkatrészjegyzék az árakkal együtt.  '75-ben még gyakori volt ez, később züllött le a világ. Pedig ekkor még szövegszerkesztő se volt, irógéppel irták és kézzel rajzolták.

https://drive.google.com/drive/folders/1ECxLDQFyvTJfHG7aOWVy0TgNrchaMpre?usp=sharing

 

A mechanikai megoldása nagyon érdekes mert nincs a szokásos fémkeret, csak a panel a levegőben, elején az előlap, hátulján a hátlap, az egészet a doboz tartja össze ami műanyagból van és átmenő csavarok (3) fogják össze.  Hasonló megoldást még nem láttam eddig.

 

Talán a fotókon is lehet látni, hogy meg volt hekkelve.  Ésszerű gondolat, hogy ha eleve úgy működik, hogy a szintézer frekihez hozzáadnak 7.8MHz-et, akkor adjanak hozzá 8.1MHz-et és akkor 300kHz-el följebb fog menni. Persze a vevőkvarcot is ugyanigy magasabbra kell cserélni, hogy az is 300 kHz-el feljebb vegyen. A hekker persze valószinűleg nem gondolt rá, hogy a vevő 7.8MHz-es első KF-je ettől még nem fog feljebb hangolódni, úgyhogy jelentős érzékenység csökkenésre lehet számitani. Azt nem tartom valószinűnek, hogy egy 7.8MHz-es hangolt kör 300kHz szélességű legyen.

 

 

 

A hekker a ANL kapcsolót áldozta be kvarcváltónak, ide forrasztotta az eredeti 7.8-as és az új 8.1-es kvarcot, illetve a vevő kvarcait, amit aztán egy elég brutális hosszú szines drótokkal vezetett vissza a panelra. Valószinűleg jószándékú és egyébbként tehetséges villanyszerelők végezték az ilyen módositásokat leiras alapján, jobb esetben saját örömükre. A sodrott vezeték nem minden szála fért be a furatba, azok mint kis bajszok ijesztgettek engem és a szomszédos alkatrészeket.

 

Fenti okokból is azonnal megszüntettem a hekkelést és az eredeti kvarcokat a helyükre tettem, hogy inkább legyen butább de jó, mint okos de rossz. A korrekt(ebb) hekkelés a kvarcmátrix 11.955 MHz-es kvarcának kipótlása jelentené például 12.155-re ami plusz 4 csatornát jelentene feljebb.

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Dessert Rat (46164)