Egy griff Creative Commons License 2024.03.21 0 5 228307

Szerintem nagyon keveset mondasz. Bőven több lesz az, és az sem mindegy, hogy egyedi vagy sorozatban készülő termék. Ha egyedi, ha sorozatban készül, ezt egyszer meg kell tervezni. Lerajzolni (most mindegy, hogy géppel vagy kézzel) szabásminta, anyagszükséglet számítás, munkafolyamatok megtervezése stb. Pár óra. Minimum. Anyagbeszerzés. Sokunk nem egy fatelep közelében lakik, nekem pl 30 perc autóval, felkészülés, utazás oda, válogatás, felpakolás, számlázás, hazaút, lepakolás, minimum 2, de inkább 3 óra. És akkor ott van egy bakon egy csomó szélezetlen faanyagom.....

Vagy veszel drágán gyalult deszkákat. Az a kérdés, melyik lesz az olcsóbb. Az időd míg a szélezetlen deszkából gyalult szép alapanyagod lesz, vagy a drágább de azonnal szabható kész gyalult áru.

Már most sok óránál járunk, de még csak nyers deszkáink vannak. Innen jön a válogatás, szabás meg a többi finomság. Bele kell számolni még gépkarbantartást, mert a gyalukést néha élezni kel, a fűrészben, a maróban stb csereberélni kell a szerszámot, ki kell takarítani, olajozni, zsírozni, légteleníteni stb...... Majd neki lehet állni a szabásjegyzék alapján a (ha jól számoltam) 12 különböző méretű anyag leszabásának, amiben vannak íves/szögben álló részek is. Mind más állítás, el sem kéne baszni, mert drága az alapanyag, stb, stb, stb... Én inkább a 20+ órát mondanám, minimum egy ilyen padra, tervezés nélkül. Tudom, mert csináltam! :-)

 

Ha viszont többet csinálsz, akkor már sokkal jobban megéri. Pl egy anyagbeszerző úton 8-10 pad anyagát elhozod, mindjárt 10-ed időt számolhatunk.

Egy alkatrész kiszabásánál egyszerre, egy állítással levágsz 10x annyit, stb, stb. Van egy terved, azzal sem kell már foglalkozni, szóval nagy tételben lehet belefér a 12 órás időkeretbe. Így egy héten pl 3-at megcsinálsz, (mert kell még másra is idő, pl bank, könyvelő , szervíz, adminisztráció stb) egy hónapban 12 db-ot.

Szeretnél 500 ezer forintot megkeresni egy hónap alatt. Akkor neked 41000 Ft munkadíj jön ki egy padra. Ehhez számolsz minden mást (vállalkozóként elég sok mindent, adókat, járulékokat, értékcsökkenést, biztosítást, hatósági díjakat stb) de nem vállalkozóként is ott az alap és segédanyagok ára illetve a felhasznált energia, gép és szerszámkopás stb)

Szóval a 80.000 Ft elég necces akkor is ha folyamatosan csinálod a padokat, de egyediben meg aztán végképp......

Előzmény: Paco155 (228304)