Paco155 Creative Commons License 2024.03.20 -1 0 228269

És nem akarom elhallgatni, hogy K sok minden kell mire egy ötletből, hogy mit kellene elkészíteni végtermék lesz. Laminálni is vagy 3 féle módon lehet, a legegyszerűbb amikor csak valamit körbepacsmagolsz üvegygyapottal meg észtergyantával, ahhoz csak  üvegpaplanra gyantára, edzőre, bordáshenger(ek)re, ecsetekre, grammos mérlegre, fecskendőre, félálarcra szűrővel, gumikesztyűkre keverőedényekre, és helyre lesz szükséged. :)  Ha bármilyen kevlártartalmú szövetet veszel, ahhoz szükséged lesz egy külön kevlárvágó ollóra amivel semmimást nem vágsz.

 

De ha bármit magad formára akarsz alakítani akkor először szerszámot csinálsz hozzá üvegpaplanból és észtergyantából*, szükséged lesz formaleválasztóra  hogy a szerszámból ki tudd szedni amit csináltál.   Ha egyenletes anyagvastagságot szeretnél akkor vákumoznod kell amihez kell vákumzacskó, zacskó tömítőszalag, letépőszövet, anyagfelszívó frízszövet, kell egy vákumszivattyú, tappancsok, szelepek, csövek, vákummérő-óra, és ha van gyantacsapda akkor az is jó (bár nem kötelező - de érdemes). 

 

És harmadikként az injektálásos vákuumozáshoz még némi spec szövet meg gyantavezetékek. 

 

Bonyolultabb technológiákról mint pl. prepreq anyagok használata már inkább ne is beszéljünk, mert fűthető nyomáskamrája keveseknek van otthon. :D

 

Szóval drága és időrabló folyamat, csak akkor kezdj bele ha tényleg olyan cuccot szeretnél készíteni ami 1,) nem kapható egyáltalán, vagy 2.) olyan drága, hogy ezek beszerzése árán is megéri  (százezer fölötti a szerszámigény, az anyag és segédigény pedig mérettől függ, de minimum 30-50 ezer egy fél négyzetméteres kis bizbaszhoz is. )

 

 

Az öntéses fa javítás epoxygyantával ehhez képest nagyon egyszerű mert csak mérleg, keverőedény meg némi kesztyű kell. (Az akrilgyanta gőze az észtergyantával ellentétben nem mérgező....)

 

 

*Persze előtte a pozitív formát  ki kell alakítanod mondjuk fából, XPSből, vagy bármi más könnyen alakítható anyagból, amiről utána a negatív szerszámformát leveszed.

Előzmény: PETYUS (228264)