Dessert Rat Creative Commons License 2024.03.17 0 1 46164

Kis kitérő után cébé again :-)

 

Egy nap rászántam magamat hogy végignézzem az Egyesült Államok teljes eBay-es cébés ajánlatát, és a szemem megakadt egy szó szerint koszos apró rádión egy Browning nevű cég Brownie nevű konstrukcióján. Ez a cég New Hampshire-ben van/volt egy Laconia nevű ma 17 ezres lakosú városban a keleti parton jó éjszakon a borzalmas hidegben. Ennek ellenére a rádión az is áll hogy Japán, lehet hogy velük csináltattákn1975-ben.

Szó szerint koszos, ami miatt napokig hezitáltam, végül a veterán eladó záradéka győzött meg ami szerint vegyes beszerzési forrásokból szereznek mindent és egyáltalán nem foglalkoznak semmilyen javitással vagy tisztitással sem, úgy adják ahogy jött - jelen esetben ez nekem 10 dollárt jelentett, igaz 12-őt meg a posta.  Aztán annyira a szivemhez nőtt, hogy a nagyon spéci magnetic loop antennámat kivettem a súlykeretemből és ezt raktam a helyére.

Első ránézésre a kapcsolási rajza döbbenetes, mivel a vevő előerősitőjét úgy oldották meg hogy nincs. Ennek ellenére 1 mikrovoltos az érzékenyége, gondolom az alapos méretezése miatt, ami cébén AM-ben bőven elég. Egyszerűsége ellenére kétszer transzponált 7.8MHz-es KF-el, majd egy külön kvarcoszci segitségével teszi le 455KHz-re. Itt aztán olyan következik amire csak egy szovjet műsorvevőtől számitanánk, kéttranzisztoros direkt csatolású erősitő szellemes munkapont ön-beállitassal. A sávszélességet úgyis a kerámiaszűrő határozza meg, nem kell a sok cicó.

    Ha az unokámmal elkezdenénk egyenes vevőt épiteni, akkor pontosan egy ilyet épitenénk mint ez a KF fokozat, ott a kerámiaszűrő helyén lenne a ferritantenna. Ha az első szuperheterodinunkat akarnánk épiteni rövidhullámra, pont az előtte lévő 7.8MHz-es fokozatot tennénk elé.

 

A kavarcmátrix szintézise nagyon komoly, a slave-kvarcokat nem a 7.8-as KF-be küldi, hanem szépen összekeveri a 11 MHz-es masterekkel és nagyon-nagyon megszűri a jelet 3 hangolt körrel, amit aztán az első keverőbe küld.  Az adás megoldása is nagyon egyszerű, mert ugyanezen vevő lokáljelhez  hozzákever egy 7.8MHz-es jelet, amit aztán megint nagyon megszűr.  Igy ugyan kell egy 7.8MHz-es és egy 7.345-ös kvarc, de nem kell a slave kvarcoknál dupla szet a vétel-adás miatt ami +4 varc lenne. Végül is egyszerűbb és sokkal korrektebb megoldás ez igy.

 

Érdekesség még az adó meghajtó fokozata a 2SC482 tranyóval, aminek az emitteréről hajtja a végtranyót.  Első ránézésre emitter-követőnek gondolnánk, de nem az hanem rendes földelt emitterű kapcsolás, csak a kapcsolásnak mint generátornak nem az alsó (emitter) oldali ágát fogja meg fixen, hanem a felső (kollektor) oldalit. A terhelés igy is meg úgyis sorba van ezzel, de mi ennek az előnye?  Ez a tranzisztor egy fémházas 600 mW-os tipus, kb a BFY34 kategória, aminek a kollektora a tokra van kötve, amit ráadásul hűteni is kell egy hűtőcsillaggal. Ha a nagyfrekvenciás jel itt rugdalózna, az könnyebbenn gerjedéshez vezetne a nagyobb kapacitiv szórása miatt mintha az emitter apró drótján nyerjük ki a jelet.

 

A végranyó egy 2SC1237 ami csak 3.5W-os tipus, de ez nem gond, hiszen ebben a korszakban  legtöbb cébé ennyit tud  az 5W egyenáramú bemenő korlát miatt. Mindenesetre szépen működik.

 

Még lesz pár hozzáfűzésem.

 

Előzmény: Dessert Rat (46133)