Bencuc Creative Commons License 2024.03.13 -2 1 155176

"Disztópikus, de nem ember, hanem full automata drón lesz a megoldás, mondjuk 10 éves távlatban. Őrangyal, ami vigyáz, nehogy egy ferdét is szellentsél. :)"

 

Ez valóban egy lehetséges eset. Csak ebben meg a szűk keresztmetszet az erdésszakmára jellemző szűk agy. Hol van ott ember aki képes majd ilyeneket üzemeltetni, ha meg nincs akkor fel kell venni technikus gárdát de arra meg miből lesz pénz, főleg a mai reálbérelvárások mellett. Programozó meg technikus gárda az egy vagyon fizetésileg. Tekintve pl. az erdők állapotát, nem sok nagyban letermelhető terület van már. Pl. értékelhető bútorfa egyre kevésbé. 10 év távlatában szerintem ki fog futni az értékes fa, maradnak az ilyen tüzifa silányságú dolgok. Abból hogy tartja majd fenn a dron parkot, ráadásul egy olyan gazdasági környezetben, ahol már 400 forint az euró, és folyamatosan megy a huzavona a chip-ek körül meg minden. Jelenleg nem a tömegekre zúdított fejlett technológia fele hanem a bezárkózás fele halad a világgazdaság. Ha lesz is ilyen, az majd valamikor nagyon távol, ráadásul a hasznos légpuska még akkor is ott lesz mint drónkiiktató eszköz.

 

"Én speciel mindig nagyon megnézem, hogy hova megyek."

 

Ez rendben van csak nincs rá szükség. Ha erdőről beszélünk, ott jogod van tartózkodni tulajdonformától független. Ha meg az illetékes betartja a rá vonatkozó szabályt, akkor úgyse tévedsz olyan területre, ahova ideiglenesen nem szabad menni. Ez utóbbi szokott hiányozni a részükről, de jogilag az a tulajdonos sara. Amit felvetettél ilyen állatzavarásról, pl. fészkelő védett madarak: én ennek nem néztem utána, de szerintem ennek nincs jogi vonzata. Kivéve olyan helyeken mint Hajdú Biharban mondjuk a földikutya rezervátum, de gondolom az ki is van rendesen táblázva, stb. De én más törvények logikája alapján kizártnak tartom, hogy ilyen dolgokér megbüntetnének, hogy valami értékes madár fészkel ott ahol járkálsz. Azt ki kellene jelölni, hogy megbüntethessenek utána érte, de nem szokták. Egyéb vadak mint a disznó meg ilyenek: szerintem abban se marasztalhatnak el, ha az erdőtörvényben az van, hogy te tartózkodhatsz a területen mint kiránduló, vagy 2kg határig mint gombaszedő. Az tiszta sor hogy a harácsoló-nyerészkedő vadásztársaságot ez zavarja, de a törvény meg neked mégis megengedi. Ahol meg nem engedi meg arról úgyis tudsz, mert az köztudottan, jelölten olyan terület, mint mondjuk a fokozottan védett terület. Ha olyan logika alapján működnének a dolgok ahogy te próbálod beállítani, nem lehetne sehova se menni, mert mindenhol adódhat valami amiben ezek szerint véthetsz. De ez akkor a gyakorlatban teljesen ellehetetlenítené azt, hogy éljél az erdőben tartózkodás jogával. 

 

Most az oké hogy van olyan hogy hivatásos vadász, de olyan is van, hogy hivatásos testőr, meg vagyon őr, de mégse kérhetik el pl. a személyid. Tehát ettől hogy tudjuk van olyan, hogy hivatásos vadász, aki átesett egy hivatalos képzési procedúrán, és hivatalosan van alkalmazva hivatalos erdőgazdálkodási célokra, attól még könnyen lehet hogy szintén az erdőtörvényre hivatkozva te lazán beleröhöghetsz a képébe. 

Előzmény: morel_whisperer (155175)