Faramuci69 Creative Commons License 2024.03.09 0 0 183248

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni, mert teljesen örületbe kerget a darálóm és a kávéfőzőm.

 

A fő probémám, hogy ha 30 másodpercig engedem le a kávét, akkor teljesen váltózó mennyiséget kapok, 15 és 50 mililiter között. Esélyem sincs beállítani 20, 25 esetleg 30 milliliterre a lefőtt mennyiséget.

 

Daráló: már itt kezdődnek a gondok. Egy régebbi Mahlkönig Vario K30-at használok. Próbáltam beállítáni az örlési finomságot és az örlési időt, de nem kapok konzisztens eredményt. Elvittem egy szerelőhöz, de szerinte jól működik a gép. Valahol 8-10 grammot darál. Itt felmerül a konyhai mérlegem pontossága mint korlátozó tényező. Lehet, hogy a daráló egységesen darál, csak a mérlegem nem tökéletes.

 

Mit eredményez minden más változatlansága mellett, ha 1-2 gramm kávéval többet darálok és főzök le?

 

Tfh ledaráltam 8-8.5 gramm kávét. 

Ezután tamperolok. Jelenleg csak egy műanyag tamperolóval. Lehet, hogy ez a hiba?

 

A kávéfőzőm egy új la Pavoni gép. Nem a teljesen manuális. A kazánban keletkező gőzt én engedem ki a kar felhúzásával majd elzárom 30 másodperc elteltével.

 

Hiába tesztelem a teljes folyamatot, úgy tűnik túl ezt nem elég pontosan teszem. Nem tudom mire kellene még odafigyelnem, de biztos van mire. A tamperolás egységessége valszeg elég fontos tényező. Lehet, hogy az is komolyan befolyásolja a folyamatot, hogy meddig áll a darált kávé a darálóban. Ennél a típusnál nem ürül ki a daráló a darálás után, ezért nehezebb a kísérletezés is, hiszen a változtatás hatása nem azonnal jelentkezik.

 

Bármilyen ötletnek nagyon örülnék, mert jelenleg reménytelennek tűnik, hogy egy konzisztens minőséget állatsak elő.