Törölt nick Creative Commons License 2024.03.09 0 1 19591

Két dolog. Az egyik, hogy az ókori egyiptomi civilizáció hierarchikus volt, és jelentős különbségek voltak az emberek életmódja és életkörülményei között. A fáraók, papok, magas rangú hivatalnokok és más vezetők általában luxuriözus palotákban vagy templomokban éltek, míg a pórnép tagjai vályogkunyhókban vagy kőből készült házakban éltek, amelyek sokkal szerényebb voltak, mint a fáraók palotái vagy a templomok. 

A másik, hogy az ősi egyiptomi gondolkodás dualisztikus és kozmogonikus volt, amelyben a fenti égboltról és a lenti földről folyamatosan együtt gondolkodtak. Szerintem a köznép gondolkodásában is jelen volt ez az ég-föld alapú gondolkodás. Vagyis - szerintem - az ókori (4500-5500 évvel ezelőtti - de a későbbi is) egyiptomi társadalmakat mélyen áthatotta az a fajta gondolkodás, hogy az itteni földi világ tükörképe a mennyei, az égi Duatnak. A Duat egy olyan dimenzió vagy tér volt, amelyben az ókori egyiptomiak hitték, hogy az elhunytak lelkének utaznia kell a halál után, hogy elérjék a túlvilágot és az istenek világát. 

A mai modern gondolkodásunknak ez a fajta gondolkodás nagyon idegen. Az ősi egyiptomiak hitték, hogy ha tudásukat, életüket az itteni világ égi megjelenítésének szentelik, akkor részesei lehetnek az égi, isteni, örök ragyogásnak. Akárhogy is nézzük, ez egy kozmológiai világrend volt, melynek eredete igen ősi lehetett. 

Előzmény: őszszakál (19588)