morel_whisperer Creative Commons License 2024.03.08 0 0 155102

Tudomásom szerint a kucsmák termőtestképzését a pozitív és negatív hatások egyaránt elősegítik, előnyös, ha egymás után jelentkeznek. (Bár ez kb. az összes gombára elmondható.) Ha egy termőhelyet megfelelően nagy hideg ér, később elárasztja a víz (hó olvadék), majd jön rá egy 10-20 fok között ingadozó meleg, akkor az alapvetően pozitívnak mondható mindegyiknél. Azt hiszem, a hegyesnél van olyan, ha túl jól érzi magát, akkor csak lapít, viszont ha (mesterségesen) tápanyagmegvonással sújtod, már pattintja is ki magát a földből (ha a pozitív hatások is adottak). Hasonlóan fontos körülmény a talaj kémhatása (erdőtűz -> hamu -> lúgos kémhatás).

Ahogy megfigyeltem, természetes (nem rendhagyó) körülmények között a legjobb, ha a tél folyamán rengeteg vizet kapnak. Önmagában ez nagyon jó alapot teremt a következő szezonnak. A Tisza-tó környéke és a Gemenc valószínűleg tobzódni fog idén a kucsmákban.

Előzmény: Bencuc (155101)