Dessert Rat Creative Commons License 2024.03.08 0 3 46126

Még két (rövid:-)) gondolat a Citi-Fone SS rádióhoz.

 

Mint általában, a régi 23 csatornás rádiók kvarcmátrixosak, amik tipikusan 6 master és 4 slave kvarcot alkalmaznak (tulajdonképpen 5 slave kvarc kéne, de a távirányitó csatornák - cébés nyelven alfás csatornák - miatt egyet elhagynak)  a slave kvarcok 10kHz-enként követik egymást, a master kvarcok pedik 50 kHz-enként - ezek összegéből jön ki az adási frekvencia.

Akkor az hogyan van, hogy ebben a rádióban 8 master van és 3 slave?  Úgy hogy reflexből úgy gondoljuk a 8 a master, pedig nem, hanem a 3 kvarc az, a 8 pedig slave.

 

A 8 kvarc ezt csinálja:  1,2,3,(kimarad 3A),4,   5,6,7,(kimarad 7a),8  - ez 10-szer 10 kHz, ekkor a 3 master kvarc közül a következő kapcsolódik be ami 100 kHz-el magassabb, és ekkor:

9,10,11,(kimarad 11A),12,       13,14,15,(kimarad 15A),16  majd megint master kvarc váltás és

17,18,19,(kimarad 19A),20,     21,22,(NINCS KIADVA),(kimarad),23

 

Később, 1978-tól a 40 csatornás korszakban, a "NINCS KIADVA" lett a 24-es, a "kimarad" lett a 25-ös

Elsősorban a nagyon érdekes és szokatlan megoldás miatt irtam ezt le, gondolom a cébézés első éveigen több volt a szokatlan megoldás - az útkeresés időszaka volt ez.

Na jó, de ha az adási frekvenciát ilyen öteletesen előállitották, hogyan fog venni?  A KF értéke 455kHz, ezt gyakran úgy oldják meg hogy vagy a master, vagy a slave kvarcoknál dupla sorozatot használnak, ami 455kHz-el eltér. Nyilván azt érdemes duplázni amiből kevesebb van, jelen esetben a 3 kvarcos mastert. Mégsincs a rajzon másik 3 kvarc, viszont van egy LC oszcillátor. Ezekben az időkben nem számitott eretnekségnek a hangolható vétel, de olcsóbb is volt egy LC osszcillátort használni ami ráadásul könnyedén hangolható (akár extra mértékben is!) A fenti harmadik ábrán van a vételi lokál oszci, ami a 8 kvarcos slave oszcival keverve adja ki amit kell. A lustaság fél egészség, kondenzátorokat vált a kapcsoló amik meghatározzák a frekit.  Vételkor ez az oszcillátor fut, adáskor viszont a 3 kvarcos egység, ami hatósági előirás is a frekvenciapontosság miatt.

 

Még egy érdekes kérdés a "NINCS KIADVA" csatorna (amit ma 24-esnek hivjuk), ami alapból működne egy ilyen rádióban, de akkoriban le kellet tiltani:

Kétféle technikája volt jellemző, az egyik plusz egy kapcsoló tárcsát igényelt, és a tiltandó csatornánál negativ feszültséggel lezárta az oszcillátor csövet - a CitiFone rádiónál ezt alkalmazták.

Másik megoldás (egy tranzisztorosban láttam - majd irok még róla), a kapcsolótárcsa központi csúszkájából kicsipnek egy darabot, és abban a kapcsolóállásban nincs a kvarc bekapcsolva. Ezt nehezebb meghekkelni, mert a kicsipést csakorlatilag nem lehet pótolni, mig az első megoldásnál a hekkelés csak egy drót elvágását vagy leforrasztását jelenti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Dessert Rat (46124)