sver Creative Commons License 2000.05.16 0 0 1697
Azzal tökéletesen egyetértek, hogy végső soron a piac döntsön. De: aszú-ügyben engem (mint fogyasztót, mondhatni a piac egyik, bár meglehetősen jelentéktelen szereplőjét) például igenis érdekel, hogy milyen is lehetett a "régi idők aszúja", vagyis a hagyományos aszú. És szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Bár, ha jól tudom, a vélemények igencsak megoszlanak
arról, hogy melyik azú is az igazán hagyományos (ezt valószínűleg a történészeknek kell eldönteniük) - és azzal sem vagyok teljesen tisztában, hogy az akkori technológia alapján készített aszú mennyire lenne ma élvezhető. Ezzel kapcsolatban egy gondolat (ötlet): az aszú késő középkori nagy virágkora idején a cukrot még nem ismerték (csak a mézet), és az aszú édessége szerintem nagyban közrejátszhatott a népszerűségében.
Az OBB-vel kapcsolatban van valami, ami igencsak szúrja a szemem: ez pedig az, hogy miért tűrik el, hogy bizonyos cégek botrányos minőségű (sőt: gyanús eredetű) borokat palackozva forgalomba hozhatnak. Gondolok itt pl. a Weinhaus "remekeire". Brrr.
Ezzel kellene foglalkozni, és nem jó nevű tokaji cégek talán kicsit formabontó aszúival.
Uff
Előzmény: shiraz (1695)