siletto Creative Commons License 2024.03.04 0 0 129480

Sziasztok!

 

Szennyvíz-csatorna szereléssel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni Tőletek!

Sajnos erről a szakágról szerintem nagyon kevés szó esik akár interneten elérhető könyvekben, tananyagokban, tankönyvekben pedig szerintem legalább olyan lényeges, vagy fontosabb, mint a radiátor, meg a kazán hiszen a ház alatt már majdnem lehetetlen javítani!

 

Szóval az lenne a kérdés, jól gondolom, hogy a lábazati feltöltésben a falak mentén kellene lennie a szennyvíz felállásoknak, és onnan haladni csak befelé? szóval ide-oda nem célszerű mozgatni a cuccot :)

Építkezésben vagyunk, elkészült a telken a szennyvíz alapcsövezés, és 4 helyen beállás az alapon keresztül. Egy zuhanyzó wc nélkül, egy fürdőszoba wc-vel, egy konyha és wc közösen, egy garázs összefolyó.  A szerelőbeton alá csak barna KG csövet szeretnénk rakni, sima szürke PVC-t nem.

 

Ezek a  110-es felállások mindenütt a helyiségek kb. külső harmadába kerültek, 60-70cm-re a fal majdani  belső síkjától. Akár hogy filózok, ezeknek a csöveknek akkor vissza kell fordulniuk a külső fal felé, hogy a kisebb, 50-es csövek majd arra fussanak, így kialakul egy kampó alak a csövekben.

A szerelőbeton felső síkján, rejtett szűkítővel átváltva lenne tovább haladva 50es csövekkel.

A wc-knek a kiállás közvetlenül a pontos helyre bemérve lenne függőlegesen, a szerelőbeton felett vízszintes 110-es csövet nem terveznénk. Minden vizes helyiségben lenne  egy 110-es felállás a wc-n kívül is, és onnan menne a padlóösszefolyókhoz, csaphoz, zuhanytálcához. Na ezeket a 110-eseket nem a fal mellett célszerű elhelyezni?

 

Hívjak szakembert: Igen, pont ők tették a szobák közepébe, néhol a zuhanytálca alá a felállást, ahogy a gödör adta. Nem kétlem, hogy idomokkal mindent meg lehet varázsolni, de még nincs betonozva, inkább kiásnám most saját magam, mint hogy utána rengeteg idommal meg toldással-véséssel, meg az aljzat hőszigetelés százfele szétvágásával lehessen megcsinálni csak.