Dessert Rat Creative Commons License 2024.03.02 0 3 46124

Szivem szerint (nincs hosszú i betűm!:)  még visszatérnék a Messenger kapcsolására, de majd később.

 

Most csövezzünk!   Szintén 1964, egy CITI-FONE SS  rádió, amit a Multi-Elmac company gyártott Michigan államban.   Ez már nem kellett volna nekem, de nem lehetett kihagyni nagyon kedvező árfekvése miatt, ugyanis 40 dollárra volt kiirva, plusz 13 sh meg némi (3.10) adó, összesen 55.67 áron. Persze kell hozzá valami világvége érzés is, mert az usákok nem nagyon buktak rá, viszont sokat igérően nézett ki a fotókon. Mérete kb akkora mint két darab Grant egymásra rakva.

Indianapoli-ból küldték Indiana államból. A jelek szerint a vintage CB-k 90%-a Indiana államban van az eBay ajánlatok alapján.   Némi késéssel érkezett, amiért a küldő előre elnézést kért, mert méteres hóakadályok gátolták a postázást és a továbbitást, de 2 nap csúszásssal megérkezett. Az állami USPS nem volt a helyzet magaslatán, mert hajkurászni kellett a csomagot de nem találták, viszont másnap kihozták.

Több mint kellemes meglepetés a mellékelt operating manual, ami a hirdetésben nem is szerepelt, viszont ha meg akarnám venni, akkor 20 dollár lenne a szerviz manual. Ez a rövidebb doksi 6 oldalon tulajdonképpen mindent leir, és a lényeg az utolsó lapon lévő kapcsolási rajz:

A kapcsolást majd beszkennelem a köz javára. Szerkesztési okokból ide tettem két korabeli hirdetést.

A rádiónak voltak korábbi kistestvérei kevesebb csatornával, ez az SS verzió 23 csatornás, kvarcmátrixos felépitéssel. Egyelőre nem teljesen világos előttem a teljes működése, de temérdek időm lesz megismerni.  A legnagyobb meglepetés hogy tökéletesen működik. Végcső:  EL84, ami van egy uborkásüveggel a pincémben. A többi beszerezhető, a fontosabbak (előerősitő, keverő) 7-10 dollár darabja, sajnos a ECC83/ECC81 nem megfizethető 20-190 dollár/db, gyártótól függően.

 

Árulnak persze roncsokat is 74 dollárért amikre rádőlt a villanyoszlop, de nem is tudják eladni:

Ezeket csak azért raktam be mert nincs jó lehetőségem fotózni, de ezeken is látszik a felépités. A NYÁK lemezen a 455kHz-es KF fokozat van, a trafó melletti üres foglalt a vibrátor helye ami 12V-ból megcsinálja az anódfeszültséget. Létezett 6V-os verzió is. Viszont mindkét verzió esetén a trafóra van tekerve 115V-os primer is, amivel hálózatról is üzemelhet. Bedugtam, világitott, miután bemelegetdett a 6-os "Super Bowl" csatornán 9+ al jött az örjöngés egy 2 méteres dróttal a szobában. Természetesen szét is szedtem, a belseje érintetlen, de a panalon némi zsiros por az elmúlt 60 év terméke. Ujjal megtöröltem, alatta teljesen sértetlen oxidmentes a fémlemez, azaz egy hétvégi nagytakaritásba kerül egy újszerű állapot.

 

Ezt lesz a második csöves cébém - az elsőről majd később.

 

 

 

 

Előzmény: Dessert Rat (46121)