Xabi_1 Creative Commons License 2024.02.29 0 1 39182

Bob sem nagyon tud hegeszteni 100% Ar-el, de a videóból nekem nem derült ki mi a pontos magyarázat. (Az Angolomat lehet kritizálni, de BOB a jelenség okát nem magyarázza el, nem ég be, csúnya a varrat stb., de a miért-ről nem beszél)

Az a lényeg, hogy 100% Argonnál olyan "tökéletes" az ív, hogy a huzal nem cseppszerűen olvad le, hanem egy folyamatos instabil bizonytalan ív csóvában ami ostorszerű mozgása miatt rossz beolvadású-formájú varratot hoz létre.

Elöző hozzászólásomban írtam a CO2 gáz 2000 C felett CO-ra és Oxigénre bomlik. Ez a folyamat hőt von el illetve expanzióval (tágulás) jár ami megnyomja az ívben ömledékét. A 100% CO2 azért nem lehet finom cseppes (500A alatt), mert ez az expanzió eltorzítja a cseppeket lásd 1. kép. 

A 2. képen látszik a kedvező csepp leolvadás amikor a 20% CO2 segít a kis cseppek kialakulásában (nyakban lecsippésében).

A 3. fotó pedig a tiszta Argon, ahol jól láthatóan egy folyamatos ív csóva alakul ki.

 

Amúgy azért speciális portöltetű huzallal illetve impulz hegesztéssel lehet 100 % Ar-el hegeszteni.

 

Amúgy acél vagy rozsdamentes hegesztéshez szerintem nem minimális oxigén kell hanem minimális CO2 a fent magyarázott átalakulás+expanzió miatt. Rozsdamentes acélt MAG hegesztéssel C2-es gázzal ajánlott hegeszteni (98% Argon, 2 %CO2), tévedésből már használtunk sima acélhoz is azt is lehet hegeszteni vele csak nem érdemes.)

 

Az AWI az más gondold végig, oda tökéletes a 100% argon. Van egy "tökéletes" fókuszált íved (nem kell hozzá felesleges "szennyező" oxigén, CO2), amibe a hozaganyagot kézzel külön adagolod. Nem keletkezhet elkanászodott ívömledék...

Előzmény: (M)Ákos (39180)