city199410 Creative Commons License 2024.02.27 0 0 15255

Kedves Fórumtársak!

Szeretnék magamnak 2 db fügebokrot ültetni, viszont a fajta választáshoz szeretnék tőletek kis segítséget kérni, mivel nekem még nincs tapasztalatom, helyette csak ellentmondó információim. (Tudom, hogy nem egyszerű a helyzet, ugyanaz a bokor eltérően fejlődhet, teremhet különböző adottságú helyeken, eltérő környezetben…)

A célom, hogy 3-4 méter magas és széles bokor legyen belőle, tehát nem szeretnék pl. Györöki lapos vagy Babits fajtákat, amik ismereteim szerint megállíthatatlanul törnek felfelé. Inkább elterülő fajtát szeretnék, viszont azért ne vízszintes irányban heverjen (mint ahogy pl. a Szivarfügéről hallottam), hanem legyen tartása, mert a kb. 4 méteres magasság jól jönne, mivel egyik funkciója a bokroknak az lenne, hogy takarjon szomszéd telek felől. E mellett nyilván a termés minősége, íze is fontos lenne.

Egyelőre 4 fajtára szűkítettem a keretet: Keszthelyi barna, Zöld aszalódó (nyurga fajta?), Sárga óriás, Zöld óriás. Ezekből választanám ki a kettőt, és ebben szeretném a segítségeteket kérni, hogy akinek van ezekről tapasztalata (bokor méret, terebélyesedés, termés minősége), esetleg megoszthatná velem. Természetesen, ha fentieken kívül lenne más ötletetek, azt is szívesen veszem.

Köszönettel: Laci