Tharkus Creative Commons License 2024.02.26 0 0 155011

most, hogy elég sokat jártam a vh-t, vegyes az összkép. vannak egész normálisan karbantartott helyek, tényleg vannak "folyamatos erdőborításos" helyek, és persze vannak abszolút elhanyagolt részek (az a benyomásom, hogy felétek a legrosszabb/legmostohább, egyébként).

 

meg van, ahol látszik, hogy a gyakorlatban már nem bírta a szép elmélet: a meghagyott, magasabb szinten lombozatot biztosító öregebb fák 80%-ban elszáradtak.

 

összességében (és ehhez végülis elég egy google earthre ránézni) az a benyomásom, hogy nagyon nagy arányban kitermelték a régebbi erdőket és óriási a homogén korú újulat aránya. jó kérdés, hogy ezekhez 20-30 éven belül megint tömegesen hozzányúlnak, vagy lesz bárki, aki várni tud/akar 40-60 évet, no meg hogy eltolják-e vegyesebb korú és/vagy fajú összetétel felé az erdőket.

 

amivel a legnagyobb bajom van, az az, amit fotóztam is: amikor egy eleve eléggé kifilézett, eleve határeset területről még, még, még lehozzák a maradékot, és az a terület úgy megújulni már nem fog tudni, mindenképp átalakul (zárt mészkerülő bükkös helyett jön a nyílt mk tölgyes). kíváncsi leszek, hogy az a pár oázis, amit sikerült felhajtanom, meddig marad meg. remélem, hogy minél tovább.

Előzmény: edula2 (155006)