Kertkedvelő999 Creative Commons License 2024.02.25 0 0 21205

A román nyelvű oldalak sokat írnak róla:

Ha beütöd a google-ba, hogy:

 

caise sulmona

 

Ilyeneket ad ki:

 

https://www.agrodenmar.ro/cais-sulmona

 

 

A Cais Sulmon a egy román fajta, amelyet a Marculesti-Calarasi Kísérleti Állomáson nyertek a Marculesti 21/51 (Luizet x Umbertto) x Marculesti 37/1 (ananász x ananász) komplex hibridizációból, amelyet 1979-ben engedélyeztek.

Öntermékeny, későn virágzó sárgabarackfajta , nagyon magas termőképességgel. Ennek a fajtának a termései nagyok és nagyon nagyok, tojásdad és enyhén gömb alakúak, ami a gyümölcs színét tekintve limonitos-narancssárga, kis piros pöttyökkel. 

Gyümölcse nagy, akár 70 grammot is elérhet. A gyümölcs pépje narancssárga, kemény állagú, lédús, kellemes ízű. A mag a gyümölcs 6,2%-át teszi ki, magja édes.

A Sulmona kajszi nagyon ellenáll a fagynak és a gyümölcsfákra jellemző betegségeknek. Érési ideje a fajta után 10-12 nap A Magyarország legjobb fajtája a késői fajták csoportjába tartozik.

 

https://fructifer.ro/produs/cais-sulmona/

 

LeírásSárgabarack Sulmona

A Sulmona sárgabarack egy 1979-ben engedélyezett román eredetű fajta.
A fa alacsony életerős, felborult kúpos koronával és vázágakkal, amelyeket rövid gyümölcsképződmények díszítenek.
Késő a virágzási időszak. Javasolt ültetési távolság 5/4 vagy 5/5 m; túlnyomóan termő rövid ágakon és csokron; magas és állandó termőképesség: 15-18 t/ha; késői gyümölcsérés: július 29-augusztus 12.
Gyümölcs: alak: kerek; méret: közepestől nagyig (45-55 g; héja: sárga-narancs, napos oldalán kárminvörös; pép: sárga-narancssárga, egyenletes, jó, aromás, nagyon kevéssé tapad a maghoz; SU = 14,0-15,5 %; összes savtartalom: 0,7 - 1,0 g% almasav; közepes méretű mag, édes mag
A fajta az ültetést követő negyedik évben kezd termőre fordulni, és az intenzív termesztési rendszernek is megfelel, alacsony életerővel, rövid gyümölcsképződményekkel (csokor) Tulajdonságok
: öntermékeny fajta, egyedül is ültethető a parcellába Jól tűri az őrlést, lombszedést, a virágbimbók ellenállnak a tavaszi hőmérsékleteséseknek
Javaslatok: Intenzív gyümölcsösökbe alkalmas Friss fogyasztásra, ipari feldolgozásra alkalmas : kiváló minőségű kompót, lekvár, nektár.

Az egészséges és erőteljes ültetvény érdekében tanulja meg  a kajszibarack betegségei és kártevői elleni védekezési programot .
Felhasználás: friss fogyasztásra és élelmiszeriparra szánt gyümölcsök (lekvár, befőtt, nektár, stb.) célpontja.
A Sulmona decais termések érési ideje: késő, július 29-augusztus 12.
Alkalmazott alany: sárgabarack vagy mirobola (corcodus)
Beporzás: Öntermékeny fajta  , nem igényel beporzót.

Ültetési időszak: október és március között, amikor a növény vegetatív pihenőben van (nincs levele), és a talaj nem fagyott. További részletek ITT!

 

Előzmény: hevezoli64 (21203)