Tibb2 Creative Commons License 2024.02.25 0 1 7662

"Leginkább az érdekelne, hogy Heneley vajon valóban egy pszichotikus gyilkos és karrierista volt-e, aki a magukat már megadni készülő sájen indiánok halomra lövésével akart magának katonai érdemeket és előléptetést szerezni?"

 


Máig vita tárgya, hogy a Sappa Creek menti ütközet valójában mészárlás volt-e? A szörnyű végeredményt tekintve akár joggal nevezhetjük mészárlásnak is, de amit mindezidáig olvastam róla, az arról győzött meg, hogy nem történt szándékos mészárlás, tehát a Henely személyét érintő súlyos vádak inkább határvidéki pletykákon alapultak, semmint a valós eseményeken. Ezekből a pletykákból született aztán a vád a "magukat megadni készülő sájenek halomra lövetéséről", sőt indián nők és gyermekek élve elégetéséről. Ha jól tudom Mari Sandoz is ezt az utóbbi változatot írta meg a regényében (Cheyenne Automn) és ő ábrázolta Henley-t pszichopata szörnyetegként. Ez a verzió azután a regény sikerének köszönhetően széles körben elterjedt.

 

Írok majd hosszabban a Sappa Creek-nél történt szomorú eseményekről, hogy világos legyen, mire gondolok, amikor azt mondom, ha mészárlás történt is, az nem Henley utasítására vagy szándékai szerint történt, hanem az események láncolatából és a háborús logikából következett: a katona a csata hevében mindenre lő, amiről azt hiszi, hogy veszélyt jelent rá. Henley bűne valószínűleg annyi volt, hogy amikor szembesült a szomorú végeredménnyel, elkezdett sumákolni, és jelentésében meghamisította az indiánok emberveszteségéről szóló adatokat.

Előzmény: Wanblí Iyeska (7656)