Bölcs Árnyék Creative Commons License 2024.02.21 -1 0 86

A ChatGPT elsőre nem tudta, hogy mi az "ész" ♥

 

 

 

You

Ismered-e azt a filozófiai fogamat, hogy núsz ?

 

 

 

ChatGPT

A "núsz" kifejezés nem ismerős számomra a filozófiai szakzsargonban vagy egyéb jelentős filozófiai fogalomként. Lehet, hogy egy kevésbé ismert vagy specifikus fogalomra vagy kifejezésre utal, amely nem széles körben elterjedt a filozófiai irodalomban vagy a közbeszédben. Ha van további kontextus vagy részlet, amely segíthetne azonosítani vagy értelmezni ezt a fogalmat, szívesen segítek.

 

 

 

You

A núsz (noosz) görög kifejezés, jelentése: ész, értelem, tágabb értelemben a szellemi megragadás képessége. Platón ismeretelméletében a legmagasabb rendű értelmi képesség, az ideák megismerésének eszköze. Arisztotelésznél is a legnemesebb lélekrész, míg a neoplatonikusoknál már a világot átszellemítő érzékfeletti, melyet demiurgosz értelemben is használtak.

 

 

 

ChatGPT

Köszönöm a részletesebb magyarázatot! Most már értem, miről van szó. Igen, a "núsz" vagy "noosz" kifejezés valóban görög eredetű, és jelentése az ész vagy az értelem. Platón és Arisztotelész filozófiájában, valamint a későbbi neoplatonikusoknál is fontos fogalomként jelenik meg.

 

 

Platón szerint a núsz a legmagasabb rendű értelmi képesség, amely segíti az ideák vagy formák megismerését. Ez az ész vagy értelem az, amely képes az abszolútumra vagy az ideák világára vonatkozó ismeretekre, és a filozófus számára az igazság forrása.

Arisztotelész is hasonlóképpen látja a núsz-t, mint a legnemesebb lélekrészt, amely az emberi tudás legmagasabb szintjét képviseli.

A neoplatonikusok körében a núsz már egyfajta szellemi vagy érzékfeletti erővé válik, amely áthatja és irányítja a világot, és amelyet a demiurgosz, vagy az isteni teremtő is felhasznál.

 

 

Ez a fogalom tehát a filozófiai hagyományban számos fontos szerepet játszik, és jelentése változhat az idővel és a filozófusok közötti értelmezések során. Köszönöm a tisztázást!

 

 

 

You

fordítsd le angolra: núsz !

 

 

ChatGPT

A "núsz" vagy "noosz" görög kifejezés angol fordítása: "nous".