Törölt nick Creative Commons License 2000.05.14 0 0 50
A policy az egy dolog, a képzés pedig a másik. Egyik sem ér a másik nélkül semmit. Ha pedig ezt sikerült elérni, akkor nem lesz baj.

Az MS egy platformot csinál, ezt még elég rendesen fel kell csicsázni ahhoz, hogy utána biztonságban legyen az ember. De ez a jelek szerint működik. Utalnék itt az Index címlapján levő közvéleménykutatásra. Engem is meglepett, mert szerintem az ott olvasható számok azt mutatják, hogy az Index olvasók legalábbis képzettnek tekinthetőek. Nem mondom, hogy nincs már min csiszolni, de határozottan nem rossz. Én rosszabbra gondoltam.

Az MS platformon elég sok minden futhat. Vezérel pl. csatahajót, kezeli a VISA kártyák tranzakcióit, egy két IT-s multinál még szuperkritikus rendszert is láttam NT-n futni. Elég profi IT van arrafelé. Nem volt gondjuk vele, ugyanis arra használják, amire való, és az összes szükséges óvszert rá is hűzzák.

Ismerem a másik tábor felfogását. A védelmi eszközök általában minden oprednszerhez szükségesek, vagy tanácsosak. Ez olyan bizalmi terület, ahol nagyon nehéz konkrét információk birtokába jutni, hiszen a legjobb védelem ott kezdődik, hogy nem mondjuk meg, mivel és hogyan védekezünk, mert ezzel már le is toltuk a gatyánkat.

Az ilyen ILY jellegű dolgok által okozott károknak is sok arca van. Sokmindenből lehet tanulni, illetve lehet hasznot hajtani. A japánoknak úgy jó pár év távlatában egészen jól jött a háborús vereség, de ettől nem gondolnám felmenteni őket a hajdani háborús bűneik alól. Így vagyok a víruskészítőkkel is. Amíg nem szerzünk tudomást arról, hogy X egy vírust készített, addig az (nekünk) nincs. Tudomást pedig rendszerint úgy szerzünk a dologról, ha kárt okoz. sohasem repestett a szívem, amikor egy igazi számítógép vírust megláttam.

Egyetlen kivétel volt hajdanán. A program nevére már nem emlékszem. Volt egy versenypálya, illetve egy igen csacska absztrakt gép, amelyet egy interpreterrel valósíttak meg. Ott egymásnak lehetett ereszteni mindenféle, erre a gépre készült "élőlényt", amelyek egymással kűzdöttek meg. Az teljesen OK volt. Mi több, nagyon jó játék. Elég jó eredményeket értem el, de igazi vírust elvből nem készítettem.

Előzmény: rikitiki (49)