Pathmaster Creative Commons License 2024.02.18 0 0 2438

Várom hogy elmond, mit mondott neked Jézus, neked, hogy mit kell tenned és miért?
 
Még katolikusként kezdtem el itt fórumozni 23 évvel ezelőtt. Akkor még úgy gondoltam, hogy a Szentírás értelmezését rá lehet bízni a RKE tanítóhivatalára, és az volt a tervem, hogy hittanári végzettséget is szerezve magam is (mellékállásban) a tanítóhivatal hivatalos tanítását hirdessem. Ezt követően amikor valamilyen önellentmondást fedeztem fel a RKE tanításában, akkor a vallási vezetőim a következő példabeszédet mondták.

 

Két teológus hallgató között valamilyen teológiai témában kialakult egy szakmai vita, amit nem tudtak eldönteni, és ezért egy harmadik barátjukkal együtt felkeresték a tanárukat, hogy ő döntse el azt, hogy melyiküknek van igaza.
Ezt követően a tanár meghallgatta az egyik hallgatót, és azt mondta neki: Önnek igaza van.
Majd meghallgatta a másik hallgatót, és azt mondta neki: Önnek igaza van.
Erre megszólalt a harmadik barátjuk, és azt mondta: Egyszerre nem lehet mind a kettőnek igaza.
Erre a tanár a harmadik diák felé fordulva mondta: Önnek is igaza van.

 

A példabeszéd tanítása röviden az, hogy ne akarjunk mindent érteni; amit azzal igyekeztek alátámasztani, hogy "boldogok a lelki szegények". Ezzel szemben én nem éreztem azt, hogy a szellemi igénytelenség boldoggá tenne. Sőt, kifejezetten akkor éreztem a boldogságot, amikor valamely önellentmondásból fakadó homályos nézet kitisztult. Ennek hatására elkezdtem keresni azokat a tanításokat, amelyek kitisztítják (helyre rakják) az önellentmondásból fakadó homályos nézeteket. Mostanra már nincsenek nyugtalanító önellentmondások a világnézetemben; amit nem valamely látható vallási vezetőnek köszönhetek, hanem csakis annak az Örökkévalónak, aki láthatatlanul vezeti az életemet.

Előzmény: Paleokrites (2437)