Soká Creative Commons License 2024.02.17 -1 0 227582

"Azt nem tudom, hogy az Ikea követi vagy diktálja a trendeket, az biztos, hogy nem lóg ki az általános trendekből, ami a mai világunkat jellemzi."

Azt érzem, hogy túlzott elvárásokat támasztotok. Ha már az IKEA-t a Mekihez hasonlítottad... elvárható az, hogy a Meki Michelin csillagot kapjon? Nyilván nem. Az IKEA-ra sem úgy kell tekinteni mint a legeslegjobb bútorok gyártójára, hanem úgy mint a legpénztárcabarátibb összvonalas lakáskultúra cégre. Abban az értelemben diktálja a trendet, hogy szerintem nincs még egy ilyen üzlethálózat a világon, aki a kiskanáltól a konyhabútorig képes lefedni az otthoni létezés csaknem teljes tárgykínálatát, és mindezt úgymond sajátmárkás megoldásban, ahol a saját márkát nem az jelenti, hogy rászitázza noname termékekre a logóját.
Persze, nem tudom, hogy egy civil ember hogy van vele, de ha bemegyek az ikeába, akkor a forgóajtón belül minden ugyanazt a cégkultúrát hirdeti. Nem a legjobbat, de a legegységesebbet. Ilyet nem érez az ember se a Jysk-ben, sem az XXLutz-ban, stb. És szerintem ezt még a laikusok is megérzik, még ha nem is tudatosul bennük.
Tehát egyfelől diktálják a trendet, de alapvető világtrendektől ők sem függetleníthetik magukat. Ha a világunk egy eldobható kultúrára épül, akkor az Ikea sem adhat erre más választ, legfeljebb egy olyat, hogy újrahasznosított anyagból készít olyan bútort, ami ahhoz képest sokat bír ki, hogy alig van benne anyag.

Az, hogy gyengül a minőség (vagyis a tartósság), az tény. De ez az eldobós kultúra - ami egyébként a végét kellene, hogy járja - szerintem nem IKEA találmány. Egyszerűen jól élünk és arra van igényünk, hogy x évente lecseréljük a tárgyi környezetünket. Erre a multiknak sajnos ez a válaszuk: készüljenek papírmaséból a bútorok.  A pénztárcabarát üzleti szegmens nem vonhatja ki magát ez alól. Az igazán drága, tartós dizájnbútorok piaca meg vagy megy, vagy szenvednek ők is. 

Én meg ugye megyek szembe az árral, alszom abban az ágyban, amit nagyapám 1930 körül készített. Most vettem egy 50 éves varrógépet és éppen tegnap jutottam odáig, hogy - életemben először - varrtam vele. Mert megérdemli, mert úgy készítették el, hogy gyakorlatilag csak egy 200ft-os gumi gyűrűt kellett cserélnem rajta, ami elporladt, pontosabban széttöredezett az évtizedek alatt. Megnézném, hogy az a varrógép, amit most vennék, abból mi nem porladna el 50 év alatt?


mr.York 

 

"Latom te nagyon szereted az IKEA-t pedig...."

Ha elolvastad amit írtam, abból jó esetben az is magyarázatot nyerhetett, hogy mit és miért szeretek az IKEA-ban. Ami persze túlzás, mert én tervezőként pont nem a kommersz sorozatgyártott világban vagyok otthon, de azért észreveszem és értékelem azt, hogy egy cég miképpen tud (törekszik) egységes arculatot és egyenletes minőséget produkálni megfizethető áron.
Azt meg tényleg sajnálom, hogy romlik a minőség. Én ezt azért nem nagyon veszem észre, mert mindig az úgymond "felső(bb)polcos" bútorokat vettük az IKEA-ból. Talán van is szemem ahhoz, hogy kiszúrjam, ami gagyibb. Bútorlapos bútorból egyedül a konyha korpuszait vettük.

Előzmény: pali923 (227573)