Schenouda Creative Commons License 2024.02.14 0 2 19226

Az i.e. 3. évezred közepe táján, tehát az óbirodalmi piramisok építése idején volt egy rövidebb nedves klíma, ami alatt jóval több eső esett, mint manapság. Ez nyilván kedvezett a mezőgazdaságnak, jólétnek, a népesség növekedésnek is. Már az is mutatja, hogy esővízvezető árkot vájtak Hafré piramisdombjáról lefelé, keletnek, a Szfinx irányában. Ma ilyesmire nincs szükség.

 

Viszont volt egy ún. atlantikus korszak (i.e. 6000 és 3000 között), ami különösen fontos korszaknak tartok az emberiség történetében.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kl%C3%ADmat%C3%B6rt%C3%A9net_%C3%A9s_az_emberi_t%C3%B6rt%C3%A9nelem

Ebben a korszakban volt egy hirtelen felmelegedés: több fokkal a mai átlaghőmérséklet felett, a világtengerek szintje a mai fölött volt 3-4 méterrel, a tavak kisebb tengereknek hatottak (Csád-, Kaszpi-tó). A Szahara egy erdős-szavanna volt. Ezen korszak csúcsa i.e. 5000 és 4000 közé esett, ami alatt a Sarkkör jégmentes volt, akár a mai Jeges-tenger is (elárulom, még az Alpok is fagymentes volt akkoriban). Ezen időszak jóval esősebb volt a mainál, ami kedvezett a kibontakozó mezőgazdasági termelésnek.

Már régóta azt gondolom, hogy a mítoszok "Aranykor"-ként jellemzett időszaka ez lehetett! Hogy a két rejtélyes civilizáció: Atlantisz és Hüperborea ebben a korszakban élték virágkorukat, mivel az összes feltétel nekik kedvezett. A görög és más mítoszok szerint Hüperborea az Ural-hegységen túl, az akkori szibériai partokon és szigeten létezett, ahol a klíma is megfelelő volt (éppen Észak- Szibéria átlaghőmérséklete is a csúcsidőszakban a maitól 6-9 fokkal volt magasabb!). Atlantisz pedig ezen korszak végén süllyedhetett el, ahogy azt Kondratov és mások feltették óceáni leletek alapján, és Szolónnak is ezt mondták az egyiptomi papok (s teljesen téves számítás, hogy i.e. 9600 körül süllyedt volna el). Ezen korszakhoz köthetők a nagy prehisztorikus hajózások az Atlanti-óceánon: az Azori-szigetekre vagy a Maderirákra, ill. azok a hajósok, akikről Plutarkhosz beszélt, hogy nekivágtak az óceánnak elérve a túlpartot. Ez mellesleg megmagyarázza, miért jó az a feltevésem, hogy az Argonauták az i.e. 4. évezred közepe táján miért a Jeges-tengeren át tértek vissza: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=106545768&t=9000303

Előzmény: w.ullrichfun (19216)