Schenouda Creative Commons License 2024.02.14 -1 2 19224

    Ezt a jelenkori renoválást a Menkauré piramisára értettem, hogy pártolom, aminek számos gránit-burkolóköve ott van a piramis lábainál ill. betemetődve a homokba. Ezek mind egykorúak a piramissal. Ez nem is igazán "renoválás" vagy "újjáépítés", hanem csak a tömbök visszahelyezése, és itt meg is állnak (azaz csak "helyreállítás").

     A Nagy Piramis esetében nincsenek ilyen burkolókövek a piramis lábai körül szétszóródva, azok nagyrészét az arabok a 14-16. században elhordták kairói építkezésekhez. Tehát itt újonnan kellene a turai bányákban kibányászni köveket, hogy burkolótömböket faragjanak belőlük, majd felhelyezzék azokat a piramis oldalára. Ez lényegileg különbözik a Menkauré piramis helyzetétől!

    Hufu piramisán szerintem soha nem folyt különösebb helyreállítás (csak rombolás). Szolón vagy Platón valószínűleg sosem járt a gízai piramisoknál. Az első görög, aki leírta, hogy ott járt, az Hérodotosz volt i.e. 450 körül. A gízai nagy Piramis a szemlélőben gyakorlatilag egészen a 14. századig azt a benyomást keltette, amit építése idején, hiszen a burkolótömbök többsége a helyén volt!

    Gízában valóban folytak helyreállítások, kisebb renoválások a fáraók idejében: először II. Pépi korában az egyik völgytemplomnál. II. Ramszesz idején is több helyen, majd I. Pszammetik i.e. 660 körül végeztetett felújításokat (éppen) a Menkauré piramison és a Szfinxszen.

Előzmény: w.ullrichfun (19216)