Homes4you - liapor házak Creative Commons License 2024.02.12 0 0 775

Sziasztok!

 

Ezt azoknak írom, akik építkezés előtt állnak (nem velünk, bárkivel).

 

Az utóbbi időben, mióta az építőipar visszaesett, nagyon elterjedtek a cégeket lejáratni próbáló kommentek, vélemények. Sajnos a digitalizációnak köszönhetően ma már büntetlenül bárki bármit írhat bárkiről úgy, hogy azt bármivel is alátámasztaná. Nagyon jó példa erre, hogy cégünknek még soha egy alvállalkozó sem mondta, hogy nem szeretne velünk dolgozni, viszont mi kénytelenek voltunk már elég sok "szakembert" elküldeni a megbízhatatlansága és tragikomikus munkája miatt. Ezen egyének kommentjei jellemzően a "dolgoztam velük és borzasztó minőség". (Ezek szerint valóban rossz munkát végzett.) :-) 

 

Mivel aki építkezésre adja a fejét, az jellemzően egy egész élet munkáját rakja bele, sok esetben 20-30 évnyi hiteltörlesztést vállalva, ezért megpróbálok pár dolgot összefoglalni, ami segíthet abban, hogy a megfelelő céget válaszd.

 

- Nézd meg a tulajdonost vagy ügyvezetőt! Tudsz vele találkozni? (Nem muszáj a cégvezetőnek szakembernek lennie. Pl. sok esetben a szakember felesége az ügyvezető, mert nagyban megkönnyíti a hivatali ügyintézést, az adminisztrációt, a szerződések kezelését.) Ha nem, akkor az kérdéseket vethet fel.

- Nézd meg a cég előző éveinek árbevételeit! Egy nagy bevétellel rendelkező cégnél kisebb az eltűnés veszélye, emellett nagyobb az esély az esetleges garanciális javítások elvégzésére. Egy kis cég is lehet jó, viszont ha mutat 100 referenciát, de a cégnek a bevétele ezt nem támasztja alá, akkor ott valami gond van.

- Nézd meg a cég irodáját! Van irodája vagy egy pláza kávézójában írsz alá egy 50-80 milliós szerződést?

- Nézd meg a cég referenciáit! Ha van lehetőséged, akkor látogass ki egy építkezésre, esetleg kérd, hogy szervezzenek egy találkozót a megrendelővel, aki elmondhatja az addigi tapasztalatait a cégről.

- Nézd meg a cég social media felületeit! Jelenleg folyó építkezéseket is találsz rajtuk vagy csak hirdetés. Nem mindegy, hogy egy cég csak hirdet vagy épít is.

- A cég támogatja vagy ellenzi műszaki ellenőr alkalmazását? Mindenképp fogadj fel műszaki ellenőrt! https://www.youtube.com/watch?v=SLl5xYHnf7M&t=206s

- Amennyiben kiválasztottad a céget, szerződéskötéskor mindenképp egyeztessétek a fizetési ütemezést (pl. addig nem kérheti a következő teljesítést, amíg az előző munkafolyamatot a műszaki ellenőr nem vette át), illetve vállal e a cég árgaranciát. Ez nagyon fontos! Sok cég szerez úgy ügyfelet magának, hogy beígér egy alacsony árat, a kivitelezés közben pedig jönnek a "meglepetés költségek".

- Szerződésben rögzítsd, hogy a cég vállalja az e-napló vezetését! Egy esetleges bírósági eljárás esetén az e-naplónak nagy jelentősége van.

- A szerződés tartalmazza a pontos műszaki tartalmat! Csak ez alapján fogod tudni számon kérni a céget.

- Rögzítsétek az átadás időpontját és esetleges kötbért! (Sajnos mi is fizettünk már néhány esetben késedelmi kötbért, de ez is védi az ügyfelet.)

 

Remélem tudtam néhány embernek segíteni!

 

Szakiellenőrt idézve: "Építkezzetek jól és Isten áldd a tisztes ipart!"

 

Üdvözlettel:

 

Boldizsár András

Homes4you