Törölt nick Creative Commons License 2024.02.11 -2 1 19175

Az örökkévalóság számára épített csillagászati órák, obszervatóriumok készültek az írországi New Grange-ben és a mexikói Xochicalco-ban, ahol az év egyes szakaszaiban napfény-színjátékokat rendeztek őskori építész és csillagász mesteremberek. A kőkorszak briliáns technikai csodái.

 

A Xochicalco egy hatalmas maja piramis lelőhely Morelesben, Mexikóban. Egy ősi város romjai veszik körül egy szent tollas kígyóistenség, Quetzalcoatl templomát. A város neve azték nahuatl nyelven azt jelenti: „A virágok házában”. Xochicalcóban akár 20 000 ember is lakhatott az időszámításunk előtti 700-tól 900-ig, de legalább i.e 200-tól lakták, ami egy lehetséges olmék és teotihuacai befolyásra utal. Van egy csillagászati ​​barlangja (ami ősibb lehet), ahol az év bizonyos szakaszaiban fénysugár világítja meg… Az április 30-tól augusztus 15-ig tartó 105 nap alatt besüt a nap a barlangba. A nap mozgásában a Rák trópusa felé, illetve visszatérésükkor, május 14/15-én, illetve július 28/29-én a nap zenitjén van, a csillagászati ​​délben a fénysugár közvetlenül a képet mutató kéményen keresztül esik be a napsugár a barlang padlóján.  (a film 3:21 perctől kb. 2,5 percig mutatja be az obszervatórium-templomot.)

 

https://www.youtube.com/watch?v=X1pbhrpaobg

 

Newgrange egy őskori emlékmű az írországi Meath megyében, Droghedától 8 kilométerre nyugatra, a Boyne folyó északi oldalán. Ez egy kivételesen nagy járatsír, amelyet a neolitikumban, Kr.e. 3200 körül építettek, így régebbi, mint a Stonehenge és az egyiptomi piramisok.

A téli napforduló körüli reggeleken fénysugár hatol át a tetőboxon, és a 19 méteres átjárón felfelé halad a kamrába. Ahogy a nap magasabbra emelkedik, a sugár kiszélesedik, így az egész kamra drámaian megvilágított. Az építmény nem vízszintes síkban készült, a kelet-nyugati folyosó ferdén halad felfelé. A kb. 150 hatalmas monolitokból álló kősorfalakon egy több ezer tonna súlyú, kupola alakú boltozat emelkedik.

 

https://www.youtube.com/watch?v=RGhZ3HT-68g