PacMan123_reloaded Creative Commons License 2024.02.08 0 0 227358

Szia! Csatlakoznék az előttem szólóhoz, a lakkot mint felületkezelőt nagyon gyorsan hanyagolnám. Akár csónak, akár nem. Ha egyszer fel kell újítani, nagy cumi lesz ... főleg ilyen formában.

 

Én gyártottam (most már csak volt) kolléganőmnek két kis bútordarabot, amikett hasonló körülmények között tárol/használ (panellakás erkélye), mint te.

 

Kerti szétszedhető szék

Összecsukható kis asztalka

 

A szék teljesen tölgy, az asztalka pedig: a keret/lábazat tölgyből, a betét cseresznyefából készült.

 

Idén lesznek 7 évesek. Mindkettőt Auro narancsolajjal (Auro Nr. 126 néven fut) kezeltem. Valamikor tavaly(előtt?) jártam nála utoljára és kíváncsiságból kinéztem az erkélyre. Meglepődtem, mindkét darab egész jó állapotban volt, és elmondása szerint 17' óta egyszer sem csiszolta/olajozta újra. Az asztalkán persze látszódott, hogy minimálisan megszívta a nap, illetve látszódott rajta pohár utáni nedvességfolt. De összességében azt mondom, ez az Auro megtette a dolgát. Sajna nem olcsó (de mi az, ami jó?)

 

És igen, nem: nem "gyűjti" a port, bár nyilván macerásabb a tisztán tartása mint egy lakkozott felületnek. Ha 2-3 évente kicsit megsimogatod, finoman átdörzsölöd olajos szivaccsal, mindig újszerűnek hat majd.

 

Mivel elég drága az Auro (viszont igen jó illata is van, rendesen érezni a narancsot. Ami-  mivel illóolaj - egy idő után azért elillan), ajánlanék olcsóbb alternatívát, amit szintén használtam már, igaz, csak beltérre, de ezt is kül- és beltéri olaj.

 

https://www.obi.hu/faolajok/obi-faapolo-olaj-teak-0-75-l/p/3882735

 

Beívódás után ez megkeményszik/vízzáró réteget képez. Gyakorlatilag "szagtalan", és nagyon minimálisan színezi csak az anyagot, inkább sötétít rajta egy kicsit. A képeken láthatod, hogy  Auro előtt/után kb mennyire változik a tölgy színe. Azzal sem sokat.

 

De akármit is használsz, ahogy feljebb írtam: ha szépnek szeretnéd látni későb is, időnként foglalkozni kell majd vele.

Előzmény: vizesbalint (227350)